Ga niet met je hond wandelen op heetst van de dag: “Hun pootjes kunnen verbranden”

Ook je hond heeft last van de warmte ©  Jimmy Kets

Niet alleen wij puffen en zweten dezer dagen, ook dieren hebben last van de hitte. Het warme asfalt kan zelfs brandwonden veroorzaken op hondenpootjes. Dierenartsen roepen op om alert te zijn, en niet te gaan wandelen op het heetst van de dag.

Myriam Al Kharaz

“Ook voor onze huisdiertjes is het warm. Vergeet hen niet.” Het was Stéphane Buyens, schepen van Dierenwelzijn in De Panne, die de boodschap op zijn Facebook-pagina had gepost. Hij wilde daarmee waarschuwen, en ervoor zorgen dat mensen niet zomaar op middagwandeling vertrekken met hun hond tijdens deze warme dagen. Het asfalt onder hun pootjes zou dubbel zo warm kunnen worden als de luchttemperatuur.

Ook dierenarts Valérie Peeters van DnA Herent zegt dat wandelingen op het heetst van de dag absoluut te vermijden zijn. “Op die uren is het asfalt zo warm dat je hond brandwonden kan krijgen aan zijn pootjes. Het beste is om vroeg in de ochtend of laat in de avond te gaan wandelen.”

Maar hoe kan je nu zeker weten of de grond te warm is? “Voel eerst zelf aan het asfalt. Als het voor jou te warm is om je hand erop te houden, dan is het ook te warm voor je hond”, zegt Peeters.

Voel eerst zelf

Als je echt niet op een ander uur kan gaan wandelen, is er nog een alternatief. “Ga naar het bos, die ondergrond wordt niet zo warm”, zegt Peeters. Maar ook dan is het opletten geblazen. “De warmte is uitputtend voor een dier. Wij gaan zelf ook niet graag tien kilometer wandelen in de hitte. Voorzie zeker ook genoeg water.”

“Moest je merken dat je hond pijn heeft, of dat zijn pootjes rood of opgezwollen zijn, doe er dan water op zoals je bij jezelf zou doen als je een brandwonde hebt”, zegt Peeters nog. “En contacteer altijd een dierenarts.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten