Aquafin bouwt “circulair” nieuw hoofdkantoor in Aartselaar

Bron © BELGA

Foto: Aquafin

Aartselaar -

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin bouwt in Aartselaar aan een nieuw hoofdkantoor en dat moet een duurzaam gebouw worden volgens de principes van circulair bouwen. Tegen de zomer van 2022 moet alles klaar zijn.

Het huidige hoofdkantoor van Aquafin aan de Dijkstraat in Aartselaar bestaat uit drie gebouwen met heel wat verharding ertussen en vormt de thuisbasis voor 650 medewerkers. Een totaalrenovatie was volgens het bedrijf nodig omdat de site niet meer aan de hedendaagse vereisten voldeed.

In het nieuwe complex zal hybride werken ook na de coronacrisis de norm blijven, stelt Aquafin, en dat onder meer door verschillende soorten werkplekken te voorzien die de medewerkers kunnen gebruiken naarmate hun activiteit van dat moment het vereist. Buiten de kantooruren zal de omgeving er bovendien mee van kunnen genieten, klinkt het. Studenten mogen er komen blokken, er worden co-workingplaatsen voorzien en ook start-ups zijn er welkom.

Aquafin besliste naar eigen zeggen om de materialen en installaties van de oude site maximaal te hergebruiken, gaande van de klinkers buiten tot natuursteen van de inkomhal. Het kantoor zal volgens het bedrijf nagenoeg energieneutraal zijn en gebruikmaken van riothermie. Bij die techniek wordt restwarmte van het rioolwater gerecupereerd met een warmtewisselaar en warmtepomp. In de zomer kan het rioolwater dan weer net voor verkoeling zorgen. Buiten is er plaats voor regenwaterrecuperatie en -infiltratie en zuivering van het eigen grijs water.

AANGERADEN