Corona kost gemeente Berlaar 341.000 euro

Marktkramers betaalden geen retributie: minder inkomsten voor de gemeente dus. 

Marktkramers betaalden geen retributie: minder inkomsten voor de gemeente dus. © Chris Van Rompaey

Berlaar -

De verschillende steunmaatregelen als gevolg van de coronapandemie kostten de gemeenten Berlaar 341.865 euro.

Chris Van Rompaey

“Berlaar heeft een bruisend karakter. Dat danken we in grote mate aan onze ondernemingen en ons verenigingsleven. We namen daarom het afgelopen jaar de nodige initiatieven om niet alleen onze inwoners bij te staan tijdens de pandemie, maar vooral ook om de getroffen handelaars en verenigingen te ondersteunen”, zegt schepen van Financiën Stefaan Lambrechts (CD&V).

“Die initiatieven vertaalden zich onder meer in het verdelen van mondmaskers onder de inwoners, dringende voedselhulp en ICT-ondersteuning voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Maar ook de Berlaarse scholen ondersteunen bij een coronaveilige heropstart en materiële en financiële ondersteuning voor de handelaars en verenigingen.”

Geen volledige extra kost

Het lokaal bestuur trok voor die steun in 2020 een bedrag van 341.865 euro uit. Het gaat niet volledig om een extra kost, omdat bepaalde uitgaven mogelijk gemaakt werden door subsidies van de Vlaamse en de federale overheid. In totaal ontving het lokaal bestuur zelf 183.727 euro coronasubsidies van de hogere overheden. Voor de sociale dienst en het OCMW kwam daar nog 52.090 euro.

Naast materiële kosten en subsidies vertaalde de steun van het lokaal bestuur zich verder in minder ontvangsten. “Bepaalde retributies voor marktkramers, ambulante handel en kermissen werden bijvoorbeeld geschrapt, net als sommige concessies. Om die verminderde ontvangsten te compenseren en de overige uitgaven te bekostigen, hebben we het budget aangesproken voor activiteiten die in 2020 niet konden plaatsvinden“, verduidelijkt schepen Lambrechts.

Nu in het nieuws