Band bij Audi Brussels ligt donderdag en vrijdag stil door chiptekorten

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGAIMAGE

De Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi ondervindt opnieuw hinder door de wereldwijde chiptekorten. De band ligt er vandaag/donderdag en morgen/vrijdag stil. Dat is vernomen van Peter D’hoore, de woordvoerder van de fabriek, waar zowat 3.000 mensen werken. In de Gentse fabriek van autobouwer Volvo ligt de productie volgende week de hele week stil door de chiptekorten.

jvhBron: BELGA

Audi Brussels gaat ervan uit dat het aanbod aan chips de komende maanden gespannen blijft en dat verdere productieaanpassingen dus niet uitgesloten kunnen worden. “Maar het lijkt erop dat het dieptepunt van de crisis bereikt is”, zegt D’hoore. “We verwachten verbetering in de tweede helft van het jaar.”

Wereldwijd haperen de leveringen van computerchips al een hele tijd. Verschillende autobouwers moesten daardoor hun productie tijdelijk stilleggen. In de Gentse Volvo Car-fabriek gebeurt dat vanaf maandag voor het eerst een hele week lang. De overgrote meerderheid van de 6.500 werknemers van Volvo Car Gent wordt vijf dagen economisch werkloos door overmacht.

Volvo Trucks Gent ondervindt momenteel geen leveringsproblemen van semiconductoren, meldt een woordvoerder van de Gentse vrachtwagenbouwer. De productielijn in de fabriek in Gent lag in februari een week stil door de gebrekkige levering van computerchips. Volvo Group stelde in april dat het dit jaar nog meer problemen verwacht vanwege de chiptekorten en sloot verdere verstoringen niet uit.

“Chiptekorten hebben productie van half miljoen voertuigen wereldwijd vertraagd”

De chiptekorten hebben inmiddels de productie van zowat een half miljoen voertuigen wereldwijd vertraagd. Dat meldt CLEPA, de Europese vereniging van autotoeleveranciers. De gevolgen zullen tot in 2022 voelbaar zijn, vreest de vereniging.

“Het tweede kwartaal van 2021 is heel uitdagend geweest en we zien nog steeds productievertragingen”, zegt Thorsten Muschal, voorzitter van CLEPA. “Hoewel de crisis nog niet voorbij is, denken we dat het ergste achter de rug is en de situatie niet verder zal verslechteren. Toch kunnen de gevolgen nog steeds gevoeld worden, een heel stuk tot in 2022.”

CLEPA heeft ondertussen een reeks aanbevelingen opgesteld voor Europa. “Een tijdig antwoord bieden op de semiconductorcrisis is noodzakelijk om de competitiviteit van de Europese Unie te versterken en de jobs van duizenden Europese burgers te beschermen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten