Tommy Jonckheere schuldig aan opzettelijke slagen met de dood tot gevolg

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Oostende -

Tommy Jonckheere (32) is door de volksjury schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg op zijn kameraad Willy Deweert (55). Het slachtoffer werd op 6 oktober 2018 in Oostende met een messteek van het leven beroofd. De Oostendenaar stond terecht voor doodslag, maar van een oogmerk tot doden was volgens de jury geen sprake.

Tommy Jonckheere en Willy Deweert leerden elkaar kennen in het Oostendse heroïnemilieu. Na negen maanden in een psychiatrisch ziekenhuis trok het slachtoffer in bij zijn moeder in Schaarbeek. Op 5 oktober 2018 klopt hij rond 20 uur toch aan bij Jonckheere in de Jules Peurquaetstraat. De kameraden dronken wodka en zouden samen met een andere kennis ook nog heroïne gebruikt hebben.

In de loop van de nacht zou Deweert meermaals naast de pot geplast hebben. Volgens Jonckheere gingen de poppen aan het dansen toen het slachtoffer zijn urine weigerde op te kuisen. Tijdens een schermutseling plantte de beschuldigde een steakmes in het hart van Willy. Opvallend genoeg sliep Jonckheere nog enkele uren vooraleer hij de hulpdiensten verwittigde.

Het dossier werd in eerste instantie naar de correctionele rechtbank verwezen voor opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg. De rechters zagen echter wel een oogmerk tot doden en verklaarden zich onbevoegd. Daardoor moest de Oostendenaar zich alsnog voor het hof van assisen verantwoorden.

De beschuldigde riskeert nu hoogstens tien jaar opsluiting.

AANGERADEN