Kevin De Bruyne pakt uit met goal, assist én straffe statistiek, maar is nog niet genezen: “Ik voel niks aan linkerkant, zoals bij de tandarts”

Foto: AFP

Wat zag het er penibel uit toen Kevin De Bruyne eind mei met een gebroken neus en oogkas, en met tranen in de ogen, van het veld moest in de Champions League-finale. Maar kijk: 19 dagen later is KDB weer helemaal terug. “In de duels heb ik soms nog schrik om met hoofd erin te gaan, maar da’s normaal”, stelde de Rode Duivel na afloop op Radio 1.

De Rode Duivel mocht in de tweede helft zijn comeback maken tegen Denemarken en stelde niet teleur: hij gaf al snel een assist, bracht de Rode Duivels even later zelf mooi op voorsprong, en zorgde voor een opmerkelijke statistiek.

LEES OOK. Fenomenale Kevin De Bruyne bezorgt België met goal en assist bij wederoptreden de zege tegen Denemarken

Met de assist die hij in de 54ste minuut aan Thorgan Hazard gaf, heeft De Bruyne nu een assist uitgedeeld op de vier laatste grote internationale toernooien (de WK’s van 2014 en 2018, het EK 2016 en dit EK). Geen enkele Europese speler doet hem dat na. Met acht assists op grote toernooien deed de laatste jaren ook niemand beter.

Ook met zijn doelpunt van buiten het strafschopgebied heeft De Bruyne voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. Tien van zijn laatste veertien goals voor de nationale ploeg scoorde hij immers van buiten de zestien.

“Blij dat ik kon spelen”

“Fijn om te winnen, fijne match, fijne sfeer. Daarom is het des te meer jammer dat we niet in Brussel spelen”, vertelde matchwinnaar De Bruyne. “Het was geweldig geweest om dat in eigen land te hebben. Hopelijk gaan we nu na de eerste twee wedstrijden ook onze derde uitmatch winnen om zo met zege en positief gevoel naar de derde match te gaan.

“Het was zwaar. De laatste twee maanden waren voor mij op en neer met kleine blessures. Na die breuk in de neus en oogkas was het wat afwachten, maar gelukkig ben ik op de snelste manier teruggekomen”, zegt De Bruyne. “Er was een halfuur heel goede intensiteit, daarna voelde ik het wel. Maar ik ben blij dat ik kunnen spelen heb. Aan de linkerkant voel ik niets, zoals bij de tandarts. Mijn zenuw is heel hard aangetast, dat kan zes maanden duren. Het is een ambetant gevoel, maar het belangrijkste is dat ik kan spelen.”

“We wisten dat het een moeilijke opdracht zou worden en dan maken we ook nog een foutje”, zei KDB nog. “De Deense supporters stonden helemaal achter hun ploeg, er was veel enthousiasme en het ontbrak ons aan rust. Die was er in de tweede helft wel en dan konden we de bal beter bijhouden. Mijn prestatie was oké. In de duels heb ik soms nog schrik om met hoofd erin te gaan, maar da’s normaal. Ik ben blij dat ik de ploeg kon helpen. We hebben weerbaarheid getoond. Of ik klaar ben om 90 minuten te spelen? Geen idee, het is afwachten hoe mijn lichaam reageert en dan zien we wel na Finland. We zijn nu al gekwalificeerd, dus we kunnen zien hoe mijn lichaam dan reageert.”

Door Sam Varewyck, Tjorven Messiaen en Bart Lagae
AANGERADEN