Franse kunstenaar veroordeeld voor plagiëren Kuifje

Bron © BELGA

Foto: AFP

De rechtbank van Marseille heeft donderdag de Franse kunstenaar Christophe Tixier, alias Peppone, veroordeeld tot het betalen van meer dan 100.000 euro schadevergoeding aan de SA Moulinsart voor het “plagiëren” van Kuifje.

Peppone maakt bustes die hij bekleedt met fragmenten uit strips. Hij deed dat met Kuifje, maar ook met bijvoorbeeld Mickey Mouse, de Hulk en Snoopy. Hij werd aangeklaagd door Fanny Vlamynck, de weduwe van Hergé, en het bedrijf Moulinsart, dat de nalatenschap beheert. Ze eisten 200.000 euro schadevergoeding.

De kunstenaar beriep zich op het recht op vrije expressie. Bovendien is Kuifje volgens hem geen originele creatie van Hergé, maar werd het personage geïnspireerd op een figuur van tekenaar Benjamin Rabier. De erfgenamen ontkenden dat.

De rechtbank vond dat het door Hergé gecreëerde personage Kuifje “een origineel werk is in de zin van de wetgeving rond intellectuele eigendom”.

Peppone moet samen met de galerie die de bewuste bustes tentoonstelde onder andere aan Moulinsart 114.157 euro schadevergoeding betalen. Verkoop van de kunstwerken is bovendien verboden.

Via zijn advocate heeft Tixier laten weten in beroep te zullen gaan.

AANGERADEN