Kamer zet licht op groen voor administratieve toeslag op geldboetes

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Op alle strafrechtelijke geldboetes komt een administratieve toeslag van 8,84 of 25,32 euro. Dat staat in een programmawet die donderdagavond is goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer.

De administratieve toeslag komt bovenop alle geldboetes die voor misdrijven worden opgelegd. Het gaat dan onder meer om verkeersovertredingen, maar ook bijvoorbeeld om boetes die door een rechtbank worden opgelegd.

De toeslagen dienen om de verwerkingskosten van de boetes te dekken. Dat gebeurt al enige tijd via het digitaal ‘Crossborder platform’, dat momenteel gefinancierd wordt via de begroting. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil er met de toeslag voor zorgen dat die extra kosten door de overtreder worden betaald, en niet door de belastingbetaler.

Concreet gaat het om een toeslag van 8,84 of 25,32 euro, afhankelijk van de overtreding. Het gaat om een exacte kostberekening, onder meer aan de hand van het gemiddeld aantal brieven dat per dossier verstuurd moet worden. De opbrengst gaat naar Justitie.

De Kamer keurde de extra toeslagen donderdagavond goed in de plenaire vergadering, met 80 stemmen voor, 53 stemmen tegen en 2 onthoudingen. Ze maken deel uit van een programmawet van 89 pagina’s die onder meer ook nog allerhande relatief technische bepalingen rond geneesmiddelen en de sociale zekerheid omvat.

AANGERADEN