Kamer keurt uitbreiding rouwverlof goed

Bron © BELGA

Foto: Joren De Weerdt

Het rouwverlof breidt uit van drie naar tien dagen. Dat heeft de plenaire Kamer donderdagavond unaniem beslist. Nabestaanden die een partner of een inwonend kind verliezen, zullen die dagen bovendien flexibel kunnen opnemen binnen het jaar na het overlijden.

Wie vandaag een kind of partner verliest, heeft recht op amper drie dagen rouwverlof. Maar dat is niet voldoende om praktische zaken zoals de begrafenis te regelen, laat staan om het verlies te verwerken. Daardoor nemen nabestaanden nu vaak ziekteverlof op.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri diende in 2019 al een wetsvoorstel in bij de Kamer om dat rouwverlof uit te breiden. Dat wetsvoorstel is donderdagavond finaal goedgekeurd in de plenaire Kamer.

Concreet krijgen zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen die een inwonend kind of een partner verliezen voortaan recht op tien dagen rouwverlof. Daarvan moeten drie dagen verplicht worden opgenomen tussen het overlijden en de begrafenis, de overige zeven dagen zijn vrij te kiezen binnen het jaar na het overlijden.

Het rouwverlof breidt daarnaast ook nog uit naar pleegouders die een pleegkind verliezen dat ze minstens een half jaar onder hun hoede hadden.

De huidige rouwverlofregeling dateert al van 1963. Al meer dan vijftien jaar circuleren er voorstellen om de wet te herzien.

AANGERADEN