Gerecht dreigt met sluiting depots PostNL en GLS

 ©  Boumediene Belbachir

Bron: BELGA

Hoewel PostNL en GLS al worden vervolgd voor mogelijk structurele sociale fraude bij hun pakjesbezorgers, zijn bij nieuwe controles ­alweer een pak inbreuken vastgesteld bij hun koeriers. Dat zegt openbaar aanklager Gianni Reale van het Mechelse arbeidsauditoraat vrijdag in De Tijd. “Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwartwerk en de coronaregels dan overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna overeenkomt met een sluiting.”

Begin mei raakte bekend dat het Mechelse arbeidsauditoraat PostNL en GLS mee vervolgt met de onderaannemers met wie ze ‘wurgcontracten’ zouden sluiten en waar de chauffeurs in slechte ­omstandigheden zouden moeten werken en onderbetaald worden.

Deze week vond nog een controle plaats aan het depot van GLS in Puurs, bevestigt het arbeidsauditoraat. 76 koeriers en 26 koeriersbedrijven die werken als onderaannemers voor GLS werden gecontroleerd. Bijna de helft van de onderaannemers (12) is betrapt op inbreuken, zoals zwartwerk, het niet voorleggen van arbeidscontracten, illegale tewerkstelling en overtredingen op de werkloosheidsregels.

Ook bij een recente controle bij PostNL bleek volgens het arbeidsauditoraat dat zowat de helft van de gecontroleerde gevallen niet in orde was. Het auditoraat heeft daarom 14 extra dagvaardingen uitgebracht tegen PostNL en er ­zullen er nog volgen, luidt het.

Het arbeidsauditoraat dreigt met een gerechtelijke verzegeling van de depots als het zo doorgaat. 

Bij GLS was niemand bereikbaar voor commentaar. PostNL gaf aan dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek, maar nu geen commentaar wil geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten