Vliegverboden helpen niet goed tegen klimaatverandering volgens topman Lufthansa

 

 ©  AP

Bron: BELGA

Het instellen van vliegverboden is geen effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan. Dat zei Carsten Spohr, topman van luchtvaartconcern Lufthansa in aanloop naar een grote luchtvaartconferentie in Berlijn. Volgens de baas van het Duitse concern zit de oplossing in technologie. Spohr benadrukte dat er op dat vlak oplossingen in de maak zijn.

Zo zouden de nieuw bestelde vliegtuigen van Lufthansa al 30 procent minder CO2 uitstoten dan oude modellen. Verder zullen vliegtuigen in de toekomst worden aangedreven door duurzame synthetische brandstoffen.

LEES OOK. Iedereen wil duurzaam zijn, maar wat betekent dat nu eigenlijk? “90% van wat we kopen wordt binnen de zes maanden weggegooid” (+)

De discussie over het al dan niet toestaan van vluchten wordt volgens Spohr irrationeel gevoerd en niet op inhoud. Een verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk zou bijvoorbeeld weinig effect hebben gezien het kleine aantal verbindingen. In mei werd in Frankrijk nog voor een verbod gestemd op korteafstandsvluchten, als er een goede spoorverbinding als alternatief is die de reis in minder dan 2,5 uur aflegt.

Hernieuwbare energie

Het vliegverkeer moet in de nabije toekomst overschakelen op hernieuwbare energiebronnen. Dat zei Duits bondskanselier Angela Merkel vrijdag op de nationale luchtvaartconferentie op de luchthaven Berlin Brandenburg. Merkel riep op de conferentie op tot “disruptieve vernieuwing”. “En niet op een gegeven moment, maar zo snel mogelijk, want productiecycli in de luchtvaartindustrie zijn erg lang”, klinkt het.

De bondskanselier zei dat ze bijvoorbeeld het gebruik van synthetische brandstoffen, die zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, ondersteunt, maar erkent wel dat er momenteel problemen zijn met de capaciteit en de prijs. Lufthansa-topman Carsten Spohr merkte op dat brandstoffen gemaakt met groene stroom tien keer duurder zijn dan de standaard brandstof.

Merkel heeft er wel vertrouwen in dat de prijzen zullen dalen. Ze haalde daarbij het voorbeeld van zonne-energie aan. Als minister van Milieu in de jaren 90 geloofde ze zelfs niet dat zonnepanelen winstgevend zouden worden.

LEES OOK

Nu in het nieuws