34 vrouwen dienen klacht in tegen Pornhub wegens video’s met seksueel misbruik

Bron © BELGA

Foto: AFP

In de Amerikaanse staat Californië hebben 34 vrouwen een klacht ingediend tegen de website Pornhub wegens het bewust uploaden van video’s waarin ze het slachtoffer zijn van verkrachting en ander seksueel misbruik.

De advocaten van de 34 vrouwen beschuldigen Pornhub en moederbedrijf MindGeek ervan “een klassieke criminele organisatie” te zijn “waarvan het economisch model bestaat uit uitbuiting van seksuele inhoud zonder wederzijdse toestemming en voor financieel gewin”. De vrouwen zeggen niet op de hoogte geweest te zijn dat de video’s online geplaatst waren.

“Dit is een zaak die betrekking heeft op verkrachting, niet op pornografie”, zo staat lezen in de klacht. De 34 vrouwen wensen op één na anoniem te blijven. Veertien zeggen minderjarig geweest te zijn op het moment van de feiten.

Geen verificatie

“Dit is compleet absurd en helemaal niet waar”, reageerde Pornhub in een persbericht. Pornhub is namelijk gratis, maar gebruikers kunnen een maandelijkse bijdrage betalen als ze video’s van hogere kwaliteit willen of extra content willen. “Pornhub heeft een nultolerantie voor illegale content en klachten over onze content worden altijd onderzocht”, vertelde Pornhub aan BBC. Het bedrijf zei ook dat het “de meest uitgebreide beveiliging had in de geschiedenis van de door gebruikers gegenereerde platformen en dat het ook uploads verbiedt van niet-geverifieerde gebruikers.”

Volgens CBS zouden gebruikers echter niet verplicht zijn om de identiteit of leeftijd te geven van de personen die in de video’s voorkomen. En er zou ook niet gevraagd zijn of de mensen in de video’s akkoord gaan met de publicatie van de beelden.

AANGERADEN