Negen procent meer klachten wegens genderdiscriminatie in 2020

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen ontving vorig jaar 9 procent meer klachten op grond van genderdiscriminatie dan in 2019. De voorvallen spelen zich vooral af op het werk en op een openbare plaats. Opvallend is ook dat het aantal meldingen over intimidatie op het werk blijft stijgen, ondanks de hoge vlucht van thuiswerk in 2020. Dat meldt het instituut vrijdag in een persbericht.

In 2020 betrof 40 procent van alle meldingen het domein werk. Die meldingen gaan voornamelijk over de toegang tot werk (33 procent), de arbeidsvoorwaarden en verloning (31 procent) en de beëindiging van de arbeidsrelatie (22 procent). Meer dan één op de drie ontvangen meldingen (36 procent) in het domein werk betrof zwangerschap of moederschap. “Deze cijfers tonen aan dat discriminatie en ongelijke behandeling op grond van zwangerschap, moederschap of kinderwens ook in 2020 nog een groot maatschappelijk probleem waren”, aldus Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut.

LEES OOK. Welkom aan de femanist: waarom feminisme ook voor mannen een goede zaak is (+)

Meer meldingen

Opmerkelijk, gezien de sterke toename van thuiswerk door de coronacrisis, is de blijvende stijging van de meldingen over intimidatie op grond van geslacht en over seksuele intimidatie op het werk met respectievelijk 17 procent en 13 procent. 

Ook wat betreft genderdiscriminatie in de openbare ruimte stijgt het aantal meldingen. Het maakt 15 procent uit van het totaal aantal meldingen die het Instituut ontving. Opmerkelijk is de stijging van meldingen over online grensoverschrijdend gedrag. Dat is deels toe te schrijven aan het feit dat het Instituut bevoegd werd om slachtoffers van wraakporno juridisch bij te staan door de wet van 4 mei 2020. 

LEES OOK. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz hekelt “excentrieke en seksistische” schoolreglementen

Het aantal meldingen van straatintimidatie verdubbelde tegenover 2019. Voor Liesbet Stevens is het noodzakelijk om de middelen in de strijd tegen seksisme op een openbare plaats te bekijken. “De huidige wetgeving is te beperkt en staat niet toe om alle facetten van dit fenomeen aan te pakken.”  De huidige wetgeving vereist dat de seksistische uitspraken gericht zijn aan een welbepaalde persoon. Wanneer ze gericht zijn naar vrouwen in het algemeen, kunnen ze bijgevolg niet worden bestraft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten