Voorbeschouwing Belgisch Kampioenschap in Waregem

Krijgen we opnieuw een broedermoord tussen Merlier en Van Aert zoals in Gent 2019?

Tim Merlier zgeviert, Wout van Aert strandt in het wiel. 

Tim Merlier zgeviert, Wout van Aert strandt in het wiel. ©  GOYVAERTS/GMAX Agency

Zondag is het weer zover. Amper 271 dagen nadat Dries De Bondt zich Anzegem tot nationaal kampioen kroonde, is de driekleur opnieuw vacant. Door de coronacrisis is het mandaat van de uittredende kampioen het kortste geweest van deze eeuw, terwijl zijn voorganger en ploegmaat Tim Merlier de langste periode kreeg als kampioen van Gent 2019. Diezelfde Wortegem-Petegemnaar is op papier de topfavoriet van BK Waregem 2021, maar wat stelt dat voor in een kampioenschap dat dikwijls de vreemdste wedstrijd van het jaar is.

Hugo Coorevits

Start: om 12.05 uur in de Hippodroom Waregem. Eerste doortocht aan de aankomst om 14.15 uur.

Aankomst: Verbindingsweg Waregem, voorzien omstreeks 17.10 uur

Afstand: 221,3 km

Het parcours: 3 verschillende lussen met hommage aan Schotte en Defoort

www.bkwaregem.be is een organisatie van Waregem Vooruit, de eersteklasser Zulte Waregem en het stadsbestuur. Het parcours bestaat uit drie verschillende lussen die zich langs Groot-Waregem slingeren en helemaal op het einde nog even Nokere (deelgemeente Kruisem) meenemen. Op de landkaart uitgetekend vormt de titelstrijd een achtbaan.

Na een aanloop krijgen we eerst vier keer de Briek Schotte-ronde, daarna wordt evenveel keer de André Defoort-ronde gereden en tenslotte is er de finale lus die eveneens vier keer wordt gereden. Goed voor de laatste 64 kilometer. De Schotte-ronde en Defoort-ronde verschillen niet zoveel: de eerste doet het westelijke deel van de ring aan, de andere het oostelijke deel. Buiten wat bruggen is het quasi zo vlak als een biljart.

De favorieten: Merlier en Van Aert zijn de snelste mannen

De kans is groot dat het op de Verbindingsweg tot een sprint van een groepje komt. Raakt Tim Merlier zonder kleerscheuren in de buurt van het Regenboogstadion (omgedoopt tot Elindusarena), dan liggen zijn kaarten goed en kan het tot een megasprint komen met zijn vriend Wout van Aert, die net terug is van hoogtestage in Tignes. Voelt Merlier zich niet lekker, dan is er nog altijd Jasper Philipsen die niet toevallig dit jaar de Scheldeprijs won.

De Belgische WorldTourploegen hebben er geen belang bij dat er onder de rode vod nog een grote groep bijeenzit. Zowel Deceuninck – Quick-Step (Evenepoel, Lampaert), Lotto-Soudal (Gilbert, Van Moer, Florian Vermeersch, Wellens?) als Intermarche-Wanty Gobert (Aimé De Gendt, Baptiste Planckaert, Loïc Vliegen) hebben meer baat bij een vluchtersgroep die voor de nationale driekleur sprint. Dit wordt dé krachtmeeting van het BK: komt er een grote groepsspurt, of haalt een selecte vluchtersgroep het? Zondagavond even na 17 uur uitsluitsel in Waregem waar eerder al Carlo Bomans verrassend kampioen werd in 1989 en Guido Reybrouck in 1966 het allereerste nationale profkampioenschap aan de Gaverbeek won.

Het sleutelmoment: de kasseien van de Herlegemstraat, de Holstraat en Karmeldreef

De laatste vier ronden moét het gebeuren. Dan trekt het peloton over de kasseien van de Herlegemstraat, de Holstraat (allebei gesitueerd in Kruisem) en de Karmeldreef dat met 33 meter boven de zeespiegel zowaar het hoogste punt is van Groot-Waregem. De wegen naar die Karmeldreef toe (amper een 400-tal meter lang) zijn eerder smal zodat er daar wel iets kan gebeuren. Met achtereenvolgens 800 meter kasseien en dan de helling van de Holstraat krijgt de kandidaat-Belgische kampioen mogelijkheden om het verschil te maken. De Holstraat is nagenoeg 600 meter lang, loopt gemiddeld 4,5 procent op en stijgt op een punt maximaal 8 procent. Indien de concurrenten elkaar daar met open vizier bestrijden, kunnen we een leuke finale krijgen. Uiteindelijk gaan we ook een pak boven de 200 kilometer, waardoor in afstand gelimiteerde renners daar al in de problemen komen. Al goed dat het niet zo broeierig heet is als woensdag in Ingelmunster, anders vliegen ze het laatste koersuur als vliegen. Het wordt een leuke zonnige zomerzondag met temperaturen begin de twintig graden en een wind van 2 Beaufort.

Ps: zowel de kasseien van de Herlegemstraat als de Holstraat zijn afgesloten voor het publiek. De Karmeldreef is alleen toegankelijk voor campers die vooraf reserveerden.

Zo was het vorig jaar: Dries De Bondt na een late uitval

Dries De Bondt beleefde op dinsdag 22 september zijn allermooiste koersdag als prof. De dubbele winnaar van Halle-Ingooigem pakte op een gelijkaardig parcours in Anzegem de driekleur na een late uitval. Bij het ingaan van de plaatselijke ronden zorgde Edward Theuns voor een vlucht van een twintigtal renners. De groten beloerden elkaar (Benoot, Van Aert en Evenepoel waren er niet bij), zodat de opvolger van Merlier uit de vluchtersgroep zou komen. Bij de laatste beklimming van de Schernaai in Tiegem gooide Serry zijn kaarten op tafel, maar de eerste meters van de afdaling slipte hij en stond dwars over de weg. De Bondt anticipeerde en reed alleen naar de finish. De twee andere medailles gingen naar Iljo Keisse en Pieter Serry, twee kwaliteitswerkers van Deceuninck – Quick-Step.

Uitslag BK Anzegem 2020

1. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) 235,8 km in 5u10’55”

2. Iljo Keisse op 6”

3. Pieter Serry

4. Jan Bakelants

5. Edward Theuns

6. Michael Van Staeyen

7. Nathan Van Hooydonck

8. Ludovic Robeet

9. Xandro Meurisse

10. Otto Vergaerde

LEES OOK

Nu in het nieuws