11.000 vrachtwagenritten minder dankzij nieuwe trein tussen Gent en Milaan

Foto: North Sea Port

Gent -

Het Gentse havengebied krijgt een nieuwe, rechtstreekse treinverbinding met Milaan. Dat moet jaarlijks 11.000 vrachtwagenritten vermijden.

North Sea Port, het fusiebedrijf van Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports, wil de haven vergroenen en daarom zo veel mogelijk vracht via spoorwegen transporteren. Daarvoor rekenen ze op Lineas, de grootste Belgische spoorvrachtvervoerder.

Lineas breidt nu zijn aanbod van en naar North Sea Port uit met een extra rechtstreekse lijn van Gent naar Noord-Italië. Dat is een economisch belangrijke regio, want vanuit Milaan zijn er ook mogelijkheden om goederen verder te vervoeren naar andere bestemmingen in Italië.

11.000 ritten

Vijf keer per week zullen de vrachttreinen van Lineas heen en weer gaan tussen Gent en Milaan Segrate. Met ongeveer 22 wagons tijdens elke rit, kunnen jaarlijks tot wel 11.000 ritten heen en terug met vrachtwagens vermeden worden.

“Dankzij deze nieuwe spoorverbinding wordt het voor bedrijven nog gemakkelijker om voluit te kiezen voor het spoor,” zegt Daan Schalk, CEO van North Sea Port. De haven wil in de toekomst nog meer inzetten op spoorvervoer.

Door Lotte Ruysschaert
AANGERADEN