Gents Milieufront toch niet in beroep tegen gascentrale in Wondelgem: “Kan kernuitstap in gevaar brengen”

 
Gent/ Wondelgem -

Het Gents Milieufront (GMF) tekent geen beroep aan tegen de gascentrales die Luminus bij de Ringvaart in Wondelgem wil bijbouwen. De milieuorganisatie wil niet riskeren dat de kernuitstap in 2025 in gevaar komt.

Lotte Ruysschaert

De bijkomende gasturbines die Luminus aan de Ringvaart in Wondelgem wil bouwen, hebben al heel wat voeten in de aarde gehad. Tijdens het openbaar onderzoek werden liefst 39 bezwaren ingediend. Eén daarvan kwam van het GMF, maar de Provincie Oost-Vlaanderen keurde de uitbreiding uiteindelijk goed. Ondanks het eerdere bezwaar laat het GMF vrijdag weten geen beroep aan te tekenen tegen die beslissing.

Luminus wil drie tot zes grote gascentrales bouwen om te vermijden dat er een energietekort komt bij de algemene sluiting van de kerncentrales in 2025. Het Gents Milieufront beseft dat het zonder de gascentrales moeilijk wordt om de kernuitstap te halen.

Kernuitstap

“De kernuitstap zou alleen kunnen als er een zeer beperkt aantal gascentrales bijkomt. Beroep aantekenen heeft geen zin, want het zou de kernuitstap in de weg kunnen staan en dat willen we vermijden”, zegt Steven Geirnaert, coördinator van het GMF.

De vereniging streeft naar een koolstofneutraal Gent. Nadat het GMF bezwaar had ingediend, gaf de regering bijkomende toelichting. Het GMF stelde daarbij vast dat de overheid via de beperking van de CRM-subsidies maar een beperkt aantal extra gasturbines zal toelaten en ook de werking daarvan zal beperken tot periodes van piekverbruik.

In tegenstelling tot het GMF ziet het ernaar uit dat de actiegroep Gents Tegengas wel beroep zal aantekenen.

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent