Kakelverse vader Julian Alaphilippe:

Kakelverse vader Julian Alaphilippe werkt toe naar de Tour: “Genoten van elke seconde, maar wel minder getraind”

 ©  EPA-EFE

Kakelverse vader Julian Alaphilippe vertrok vrijdagmiddag na de virtuele persconferentie van zijn werkgever Deceuninck – Quick-Step naar Epinal in de Vogezen, waar zondag het Frans kampioenschap wordt gehouden. “Ik heb geprobeerd om elke seconde, minuut van Nino te genieten, maar nu moet ik opnieuw aan het werk.”

Hugo Coorevits

Het Frans kampioenschap overslaan? Geen haar op zijn hoofd die er ook maar één moment aan dacht. “Na de voorbije week is het belangrijk om zondag te koersen, lang en hard af te zien. Niet alleen voor de titel zelf, maar ook met de Tour de France voor de deur. Na de Ronde van Zwitserland bekeken Marion en ik het noodgedwongen dag per dag. Met een baby kan je niet alles op voorhand plannen. Tot nu toe is alles goed en heel leuk. Nino geeft me een fantastisch gevoel.”

Of dat voldoende is om eindelijk eens nationaal kampioen te worden bij de profs weet de wereldkampioen van Patrick Lefevere niet. “Dat weet ik niet. Ik heb wel wat getraind, maar veel minder als anders. Ik had liever een meer selectief parcours gezien, maar ik hoor dat het in Epinal wel usant (veeleisend) zou zijn. Ook al was mijn laatste week met de geboorte van ons eerste zoontje niet bepaald ideaal, ik zoek een goed resultaat. Met Groupama-FDJ en AG2R-La Mondiale als de twee grote blokken is het niet evident. Het is altijd een beetje hetzelfde. Met Florian Sénéchal en Rémi Cavagna zijn we slechts met drie tegen groepen van tien à vijftien renners. De kunst zal zijn om intelligent te koersen en uit te vlooien of we desnoods niet het kampioenschap van zeer ver kunnen openen”, aldus Alaphilippe die als wereldkampioen wel droomt van de tricolore. “Ook al zal ik die trui in dat geval in eerste instantie niet kunnen dragen. Ik zou graag net hetzelfde doen als Jean Stablinski die als wereldkampioen van 1962 in die regenboogtrui het jaar erop de nationale trui pakte. Dat zou tof zijn.”

Eerste Tourweek

Alaphilippe heeft nog meer redenen om de motor zondag eens goed uit te blazen. “De eerste Tourweek is voor mij heel belangrijk. Vanaf de eerste twee dagen. Tot en met de tijdrit in de Mayenne. Ik wil echt een heel goede eerste Tourweek rijden. Ik probeer het geel te pakken. Of dat ook zo zal zijn, is een andere vraag.”

Franse journalisten vroegen de wereldvedette nadrukkelijk of hij in staat is om op een dag de Tour de France te winnen. “Ik weet dat niet. Dat heb ik vroeger al gezegd. Op een dag kan ik er misschien grondig over nadenken. Ik zeg niet dat ik nooit een poging zal doen. We zien wel wat het bijvoorbeeld dit keer wordt. Als wereldkampioen wil ik ook genieten van mijn trui. Anderzijds moet je een plan hebben als je achterliggende gedachte het geel van Parijs is. Dan moet je daar vooraf goed over bezig zijn. Met je coach, met je ploeg. Misschien is dat iets voor volgend jaar”, besloot de 29-jarige Fransman en vriend van wielercommentatrice en ex-prof Marion Rousse.

 ©  PRESSE SPORTS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten