In Nederland vervalt mondmaskerplicht grotendeels op 26 juni

 ©  Rob Engelaar

Bron: BELGA

In Nederland vervalt de mondmaskerplicht grotendeels vanaf 26 juni, zo heeft aftredend premier Mark Rutte vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. De plicht geldt alleen nog op plaatsen waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is, zoals het middelbaar onderwijs, luchthavens, stations, en in treinen en vliegtuigen. Ook voor contactberoepen vervalt de mondmaskerplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft.

Op de vorige persconferentie luidde het nog dat het einde van de mondmaskerplicht niet meteen in zicht was. Het is namelijk een van de basismaatregelen, die volgens het openingsplan pas als laatste zouden worden losgelaten. Toen was daarvoor nog geen datum bekend.

Een andere versoepeling is dat mensen vanaf diezelfde datum weer onbeperkt mensen thuis mogen ontvangen. Ook buiten mag iedereen onbeperkt weer in groepen bij elkaar komen. De regering besloot vrijdag om de maximering los te laten. Wel geldt nog altijd dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen.

Op dit moment geldt nog een maximaal toegestaan aantal van vier thuisbezoekers en vier mensen in groepen buiten.

Winkels, slijterijen en horeca mogen vanaf 26 juni ook weer na 22 uur alcohol verkopen. Het verkoopverbod vervalt vanaf dan, aldus Rutte. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar 0 uur, maar de regering laat een eindtijd nu volledig los.

Verder mogen nachtclubs hun deuren weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

Achtste finales EK voetbal

Eveneens vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer bekijken in cafés en op terrassen. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat de regering vreesde dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.

Amateursportwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar, zo citeerde de openbare omroep NOS de regeringsleider.

Rutte beloofde dat de regering ook in de zomer het land af en toe zal bijpraten over ontwikkelingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten