Omgeslagen weer brengt vogels in de problemen: vele halen de opvang zelfs niet

Een lang en koud voorjaar, en nu plots die hitte. Voor ons is het al zwaar aanpassen, maar voor dieren is het helemaal moeilijk. In de Vlaamse opvangcentra ligt het aantal dode of gewonde vogels dit jaar dan ook opvallend hoog. Vooral de Turkse tortel kan zich maar moeilijk aanpassen.

“Ik heb altijd mijn handen vol met de vogels die hier worden binnengebracht. Maar dit jaar is het toch nog een stuk drukker”, zegt Marc Van de Voorde, medewerker van het Opvangcentrum voor Vogels en andere dieren (VOC) in Malderen. In de eerste maanden van dit jaar ving hij al 400 vogels meer op dan normaal.

En Van de Voorde is lang niet de enige. Ook Philippe Decock van VOC Beernem en Nick De Meulemeester van VOC Merelbeke merkten dat dit jaar opvallend veel vogels worden binnengebracht. In Merelbeke werden in vergelijking met vorig jaar al 244 houtduiven en 180 Turkse tortels extra opgevangen. “Bij de tortels is dat zelfs een stijging van 50 procent”, zegt De Meulemeester. Ook Decock merkt een stijging. “Het exacte percentage ken ik niet, maar we kregen dit jaar al 1.600 vogels binnen en dat zijn er echt een stuk meer.”

Veel vogels halen het opvangcentrum zelfs niet. “Voor dieren die overreden werden of geveld zijn door de hitte, is het vaak al te laat. En dat komt dit jaar opvallend vaker voor”, zegt Denise De Nijs van VOC Kieldrecht.

Longontsteking

Een eenduidige verklaring voor de stijging, hebben ze bij de opvangcentra niet. Maar het is wel zeker dat het weer een grote rol speelt. “Het is eerst heel lang koud en nat geweest, en dat is vooral voor jonge vogels een probleem. Zij hebben nog niet al hun veren en krijgen sneller een longontsteking”, zegt Van de Voorde. “En nu hebben we plots het andere uiterste met extreme hitte en onweersbuien wat druk zet op de voedselvoorraden.” Volgens Van de Voorde moeten de vogels daarom verder uitvliegen om voedsel te vinden, waardoor ze meer kans hebben om oververhit te raken of geraakt te worden door een auto.

De opvangcentra raden af om nu vetbollen te hangen om de vogels zo te voederen. Die bevatten veel vetstoffen en daar hebben ze tijdens de zomer minder nood aan. “Het beste wat je kan doen als je een verzwakte vogel ziet, is bellen naar een opvangcentrum en zorgen dat die schaduw en water heeft”, zegt De Nijs.

Door Maxine De Wulf Helskens
AANGERADEN