Professionele bende slaat toe in Engels kasteel: historische juwelen van onthoofde koningin gestolen

Bron © De Telegraaf

Foto: Sussex Police

De muren mogen dan metersdik zijn, maar toch slaagden dieven erin om juwelen ter waarde van meer dan één miljoen euro te stelen uit het in Zuid-Engeland gelegen Arundel Castle. Met foto’s van de gebruikte tweedehands ladders probeert de politie de dieven te achterhalen.

Het met kastelen en landhuizen bezaaide Engeland trekt niet alleen toeristen. Ook dieven zijn geïnteresseerd in de pracht en praal die binnen te bewonderen is. Volgens kunsthistorici gaat het veelal om georganiseerde bendes, die op kosten van vaak op specifieke kunstwerken beluste individuen, op rooftocht gaan.

In het middeleeuwse Arundel Castle – het oudste gedeelte stamt uit 1067 – werd eind mei onder andere de rozenkrans gestolen die de katholieke Mary, koningin van Schotland, in 1587 droeg toen ze op last van haar nicht, de Engelse koningin Elizabeth, werd onthoofd. Volgens kenners is de metaalwaarde van de ’gouden’ rozenkrans niet erg hoog, maar de symbolische en historische waarde is volgens kunsthistorici “niet te schatten.”

Ladders

De dieven maakten gebruik van tweedehands ladders, waarvan deze week foto’s werden gepubliceerd. Aan de hand daarvan tracht de politie de dieven te achterhalen. Een van de ladders zou makkelijk te herkennen zijn vanwege alle zwarte en gele verfspatten. Via de ladders sloegen ze de ruiten in van een kamer waar de rozenkrans en diverse andere waardevolle juwelen in een glazen vitrine stonden opgesteld.

Het ging volgens de politie om een professionele actie, waarbij waarschijnlijk gebruik is gemaakt van insiders in het kasteel. De dieven wisten immers aanwezige beveiligingscamera’s te omzeilen of buiten gebruik te stellen.

Intussen worden pogingen gedaan om de rozenkrans en andere gestolen juwelen terug te krijgen. De verzekeraars van de hertog van Norfolk, de eigenaar van Arundel Castle, looft een ’aanzienlijk’ geldbedrag uit voor de tip die ertoe leidt dat de gestolen waren “in ongeschonden toestand” terugkeren op het kasteel. Op basis van eerdere ervaringen wordt de kans op succes niet erg groot geacht.

Gouden toilet

Inbraken in vaak voor het publiek opengestelde kastelen en landhuizen komen regelmatig voor. Een van de meest spraakmakende recente overvallen vond plaats in Blenheim Palace, de plek waar Winston Churchill werd geboren. Daar werd in 2019 een daar tentoongesteld gouden toilet van de controversiële Italiaanse kunstenaar Maurizio Catelan van de fundamenten gerukt. Alleen het goud was al miljoenen euro’s waard. Er zijn zeven verdachten gearresteerd, maar de wc is nog altijd niet teruggevonden.

In dezelfde periode als de diefstal in Blenheim Palace werden ook juwelen gestolen die toebehoorden aan Alice Keppel, de overgrootmoeder van Camilla, de echtgenote van kroonprins Charles. Bij iedere diefstal wordt een deel van de Britse geschiedenis weer opgerakeld. De bewuste Keppel, wier Fabergé ei en Rolex horloge op 127.000 pond werden geschat, was de maîtresse geweest van Koning Edward VII.

Door jvh
AANGERADEN