Automobilist rijdt in op menigte tijdens Pride-parade in VS, zeker één dode

Bron © BELGA

Foto: AFP

De chauffeur van een pick-uptruck is zaterdag (lokale tijd) ingereden op omstaanders aan het begin van een Pride-parade nabij Fort Lauderdale, in Zuid-Florida. Volgens Amerikaanse media is één man om het leven gekomen en een andere zwaar gewond. Onduidelijk is of het om een ongeluk gaat of dat de automobilist doelbewust mensen heeft proberen te raken.

De bestuurder die kort na het incident is aangehouden, sprak van een ongeluk. Hij zou deelnemer zijn geweest van de parade en lid van een homokoor. De automobilist stond volgens ooggetuigen aan het begin van de parade te wachten en trok heftig op toen hem gezegd zou zijn te gaan rijden omdat hij aan de beurt was. Hij droeg een shirt van een homokoor en de voorzitter van het koor, Justin Knight, heeft tegen plaatselijke media gezegd dat de man lid is van het koor, net als de slachtoffers.

“Terroristische aanslag”

Volgens de Democratische burgemeester van Fort Lauderdale, de Democraat Dean Trantalis, ging het om een aanslag op zijn partijgenote Debbie Wasserman Schultz die lid is van het Congres. Zij zat vlakbij in een cabrio te wachten om deel te nemen, maar is niet geraakt. “Dit is een terroristische aanslag op de LGBTI-gemeenschap”, vertelde de burgemeester aan Local 10 News. “Dit is precies wat het is. Nauwelijks een ongeluk. Het was opzettelijk, het was met voorbedachten rade en het was gericht tegen een specifiek persoon. Trantalis was in 2003 de eerste openlijke homoseksuele politicus die tot het stadsbestuur van Fort Lauderdale werd gekozen.

Het incident vond plaats in Wilton Manors, een gemeente die grenst aan de stad Fort Lauderdale, in de regio van Miami. Volgens de Amerikaanse zender CNN omschrijft Wilton Manors, een voorstadje van Fort Lauderdale, zichzelf op de eigen website als een plek met een “sterke homoaanwezigheid”. Wilton Manors roemt zijn “reputatie van bestemming voor de LGBTQI-gemeenschap”.

Automobilist rijdt in op menigte tijdens Pride-parade in VS, zeker één dode
Foto: AFP
Automobilist rijdt in op menigte tijdens Pride-parade in VS, zeker één dode
Foto: AFP
AANGERADEN