Russische ambassadeur weer terug naar Washington

Bron © BELGA

Anatoli Antonov (midden) met de Russische generaal Valery Gerasimov (links) en speciale gezant Alexander Lavrentiev (rechts) Foto: REUTERS

De Russische ambassadeur in Washington, Anatoli Antonov, keert na drie maanden terug op zijn post. Antonov is zondag in Moskou op het vliegtuig gestapt naar de VS. Hij werd half maart teruggeroepen, omdat president Biden in een vraaggesprek had beaamd dat president Poetin op een moordenaar leek. Het was een nieuw dieptepunt in de toch al jarenlange slechte relaties tussen Moskou en Washington. Enige tijd later vertrok de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan uit de Russische hoofdstad.

Afgelopen woensdag hadden Joe Biden en Vladimir Poetin hun eerste topconferentie in Genève. Een van de weinige concrete dingen die ze hebben afgesproken, is dat hun ambassadeurs snel terugkeren naar hun post.

LEES OOK. “Positieve” eerste ontmoeting tussen Joe Biden en Vladimir Poetin, maar toch...: “Als Navalny sterft, zullen de gevolgen voor Rusland vernietigend zijn”

Volgens de Russische persbureaus ging Antonov zondagochtend in Moskou aan boord van een lijnvlucht richting New York. “Gezien het resultaat van de ontmoeting tussen de twee presidenten, ga ik uit van constructief werk met mijn Amerikaanse collega’s om pragmatische relaties op basis van gelijkheid op te bouwen”, zei Anatoli Antonov in de luchthaven Sjeremetjevo. De man voegde er nog aan toe dat hij “optimistisch” is.

AANGERADEN