Gemeenteraad München wil stadion in regenboogkleuren verlichten voor komst Hongaren

 

 ©  Pool via REUTERS

Hongarije speelt woensdag om 21u in München tegen Duitsland voor een plaats in de 1/8ste finale. De gemeenteraad van de Duitse stad wil het stadion verlichten met de kleuren van de regenboog als protest tegen enkele omstreden nieuwe, homofobe wetten in Hongarije

Eerder deze week nam het Hongaarse parlement een wet aan, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De Hongaren spelen woensdag hun laatste groepswedstrijd, tegen Duitsland in München. De gemeenteraad van München hoopt dat het EK-stadion in de stad bij de wedstrijd wordt verlicht in de kleuren van de regenboog. De raad heeft burgemeester Dieter Reiter gevraagd hiervoor te lobbyen bij de Europese voetbalbond UEFA. De Allianz Arena van Bayern München kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. Het stadion had in het verleden al vaker de regenboogkleuren, het symbool van diversiteit. Een online-petitie met hetzelfde doel is al ruim 50.000 keer ondertekend.

Manuel Neuer, de aanvoerder van het Duitse elftal, speelt op het EK steeds met een band in de regenboogkleuren om zijn bovenarm. (gvdl)

LEES OOK

Nu in het nieuws