Wout Van Aert draagt Belgische driekleur op aan vriend die strijd tegen botkanker verloor: “Ik wil hem bedanken om mij extra kracht te geven”

Foto: BELGA

Een emotionele Wout van Aert won zondagmiddag het BK wielrennen, maar zijn gedachten waren bij een vriend, die onlangs de strijd tegen botkanker verloor. “Hij was maar 26, en dat zet u met de voetjes op de grond.”

“Ik heb voor de buitenwereld misschien een moeilijke periode achter de rug, maar dat is ook gewoon zo. Dat heeft niet veel te maken met andere kleine tegenslagen. Ik heb een goede vriend van mij verloren die de strijd tegen botkanker verloren heeft. Hij was maar 26 jaar, en dat zet u met de voetjes op de grond. Ik heb heel veel aan hem gedacht, en heb eigenlijk al drie weken in mijn hoofd zitten om de koers voor hem te winnen vandaag. Ik heb dat tegen niemand gezegd, en het zag er ook niet naar uit dat ik er de benen voor had, maar hij heeft er mij wel extra kracht voor gegeven. Deze zege is vooral speciaal omdat ik die wil opdragen aan een vriend, die de strijd tegen botkanker verloren heeft afgelopen maand. Ik heb de laatste weken heel veel aan hem gedacht en heb moeten vechten om terug aan de start te komen, en ik wil hem bedanken om mij die kracht te geven.”

Wout van Aert kwam als eerste over de streep in Waregem, maar makkelijk was het niet: “Het was een moeilijke finale. Ik speculeerde op een sprint omdat ik daar wel vertrouwen in heb. Samen met Remco heb ik het gewicht van de vlucht gedragen, maar het werd nog heel nipt. Ik was blij als ik de fotofinish zag, en als het duidelijk was dat ik gewonnen had.”

Wout van Aert is tevreden met zijn nieuwe trui, maar hij voelt dat hij nog beter kan. “Het is één van de mooiste truien in het peloton, dat is zeker. Het is natuurlijk belachelijk te zeggen na een overwinning, maar ik denk wel dat ik nog veel beter kan. Ik heb vandaag de koers moeten ondergaan en soms loopt dat fout af. Vandaag gelukkig niet. Ik heb vandaag wel heel veel vertrouwen gekregen. Het was echt met twijfels dat ik hier aan de start kwam, maar ik ben blij dat ik met de Belgische trui aan de start van de Tour kan staan.”

Door tsci
AANGERADEN