REACTIES. Gilbert “saboteerde zichzelf”, Merlier “kreeg een tik in de laatste kilometer”

 

 ©  BELGA

Na het BK in Waregem waren de reacties verdeeld. Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) was uiteraard opgetogen met de overwinning van zijn ploegmaat Wout van Aert, Tim Merlier (Alpecin-Fenix) was dan weer teleurgesteld dat hij niet kon sprinten om de Belgische titel.

Thomas CamiBron: BELGA

Philippe Gilbert: “Heb mezelf een beetje gesaboteerd”

“Toen Evenepoel en Van Aert vertrokken, dacht ik dat Alpecin-Fenix zou reageren, maar ze hadden blijkbaar eerder al veel krachten verbruikt. Het was absoluut geen makkelijke koers. Het was moeilijk want het ritme veranderde steeds: plat, kasseien, omhoog, … , dat doet pijn aan de benen. Ik probeerde op het einde nog wel aan te vallen, maar ik heb mezelf een beetje gesaboteerd. Achteraf gezien is het jammer dat ik die inspanning heb gedaan.”

LEES OOK. Wout van Aert wint Belgisch kampioenschap wielrennen na bloedstollende finale, Edward Theuns komt net tekort

Greg Van Avermaet: “Zat net niet in het wiel van Evenepoel en Van Aert”

“Ik denk dat ze op hardst mogelijke moment gingen. Ik zat net niet in het wiel en dat is nodig bij die mannen. Ik zat er 5 plekken achter en dan wist je dat ze gaan vliegen waren. Bij een klimmetje probeerde ik nog dichterbij te komen, maar dat lukte niet. Ik wist dat het heel moeilijk ging worden. De sterksten stonden op het podium. Wout van Aert is een mooie Belgische kampioen.

Nathan Van Hooydonck: “Als je dit kan, ben je dik in orde”

“Ik was in Gent-Wevelgem de laatste en enige man bij Wout, en dat heeft nu weer goed uitgepakt. Er is enorm snel gereden. Ik dacht in het begin dat ik geen goede dag had, in het eerste uur werd aan een gemiddelde van bijna 50 kilometer per uur gereden. En dan komen sterke coureurs zoals Wout bovendrijven. Je moet een beetje durven gokken, we hebben een goede koers gereden. Het geluk dat je nodig hebt was vandaag ook aan onze kant. Ik voel mij heel gelukkig in mijn rol binnen de ploeg, ik krijg heel veel vertrouwen en dat zie je ook in.”

Of Van Aert klaar is voor de Tour? “Als je dit kan, dan denk ik dat je dik in orde bent. En er is nog marge op om nog beter te worden”, aldus Van Hooydonck.

Mauri Vansevenant: “Van Aert is een mooie Belgische kampioen”

“We hadden niet echt een plan vandaag, het was de bedoeling om niet achter de feiten aan te rijden. Dan kan je best een mannetje meesturen, en voor mij was dit perfect om mee te gaan in de ontsnapping. Maar het peloton zat heel kort en dan is het moeilijk om de voorsprong uit te bouwen. We hebben het geprobeerd, maar ze kwamen toch terug. Je mag niet vergeten dat Van Aert een stukje bergop kan rijden, we hebben een mooie Belgische kampioen. Ik heb mezelf niets te verwijten.”

Tim Merlier: “In de laatste kilometer besefte ik dat het niet ging lukken”

“We kwamen dicht, ik geloofde er nog in. Maar als ik de laatste kilometer inging en ik zag ze niet, kreeg ik een tikje. Toen besefte ik dat het niet voor vandaag ging zijn. Iedereen zal op zijn limiet gezeten hebben. Ik heb de ploeg nodig, alleen kan ik het niet oplossen. Ik denk niet dat er fouten zijn gemaakt. Het was de ideale situatie moest Wout teruggepakt worden, maar dat gebeurde niet. Het kan niet alle jaren feest zijn. We waren hier om te winnen. Ik was op de afspraak, De Bondt ook. Maar Rickaert en Vermeersch hadden pech, het zat ons niet mee vandaag. “

Yves Lampaert: “Soms begrijp ik de tactiek niet bij sommige ploegen

“Ik wou toch dat er enkele andere renners waren aangesloten. Enkel Dries De Bondt deed dat. Maar vrijwel onmiddellijk toen die bij mij kwam zei hij me dat hij niet mocht meewerken en dus niet kon overnemen. Dat snap ik toch niet. Er zat toch niemand vooraan van Alpecin-Fenix? Blijkbaar zal de ploegleider bij Alpecin-Fenix slimmer zijn dan ik? Toen ik de intenties van Dries De Bondt had vernomen zei ik hem dat ik ook de benen stil zou houden en onze vlucht erop zou zitten. Ik ging niet met hem het gat dichtrijden. Soms begrijp ik toch de tactiek niet bij sommige ploegen. Op een dergelijk parcours een halve minuut toerijden is super moeilijk. Nu hebben ze niets bij Alpecin. Neem nu dat we daar met enkele mannen kunnen samenwerken dan zat er misschien wel iets moois in.”

Remco Evenepoel maakte deel uit van het trio dat ging sprinten voor de zege. “Remco moest nog iets proberen om alleen binnen te komen. Maar hij botste op een heel sterke Wout van Aert en ook Edward Theuns was goed. Een derde plaats was het hoogst haalbare voor Remco, denk ik dan. Vooraf zei men dat de Holstraat niet zo lastig was. De opeenvolging van passages maakte dat toch wel anders. Het viel daar serieus tegen.”

Edward Theuns: “Ik geloofde in mijn sprint”

Het wenen stond Edward Theuns (Trek-Segafredo) na het mislopen van de Belgische titel nader dan het lachen. “Ik ben heel ontgoocheld”, vertelde hij. “Ik geloofde wel in mijn sprint. Anders zou ik hem ook niet aangegaan zijn. Ik maakte in volle spurt misschien een klein schakelfoutje. Ik durfde geen tandje bij te steken. Dat had ik achteraf gezien beter wel gedaan.”

Theuns zou zaterdag graag starten in de Tour de France, maar heeft nog geen selectie op zak. “Daar heb ik het lastig mee. De ploeg twijfelt aan mij en dat vind ik jammer. Ik vind dat ik erbij moet zijn. Misschien dat deze tweede plaats genoeg is om hen te overtuigen. Ik rijd wel in mijn eentje naar die twee fenomenen (Wout van Aert en Remco Evenepoel) toe. Dat is toch iets?”

“Ik hoopte Wout van Aert te kunnen kloppen in de sprint. Dit was misschien wel de kans om eens de Belgische titel te pakken. De frustratie over mijn niet-selectie voor de Tour blijft eveneens plakken. Ik heb vandaag nogmaals laten zien dat ik conditioneel in orde ben. Mijn beste koersen in het voorjaar mocht ik niet rijden wegens enkele positieve coronagevallen in de ploeg. Ik zou vereerd zijn met een selectie voor het wereldkampioenschap, maar weet dat daar ook de plaatsen duur zullen zijn.”

LEES OOK

Nu in het nieuws