Spanje verleent gratie aan negen Catalaanse separatisten

 ©  AP

De Spaanse regering gaat dinsdag gratie verlenen aan negen Catalaanse separatisten die in de cel zitten. Dat heeft premier Pedro Sanchez maandag aangekondigd.

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde burgeractivisten en voormalige leden van de regionale Catalaanse regering van Carles Puigdemont tot 13 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het door Madrid verboden en verguisde onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Sanchez, die een minderheidsregering leidt, is afhankelijk van de Catalaanse separatisten om zijn plannen door het parlement te krijgen. Eerder deze maand kondigde hij al aan de politici vervroegd vrij te willen laten en de zaak tot een oplossing te brengen. Dat leidde al tot protest in de straten van Madrid.

De voormalige minister-president van de regio Catalonië, de separatist Carles Puigdemont, liet eerder al weten dat gratie geen oplossing is voor de Catalaanse crisis. “Het is duidelijk dat dit geen politieke oplossing voor het politieke conflict is”, zei Puigdemont vorige week op een persconferentie met de nieuwe separatistische leider van de regio, Pere Aragonès. De gewezen minister-president, die sinds 2017 in ballingschap in België leeft om aan vervolging door het Spaanse gerecht te ontsnappen, komt niet in aanmerking voor de gratie: de regering van Sanchez wil nog altijd dat hij in Spanje berecht wordt.

(thv)

Aangeboden door onze partners