Raad van Europa vraagt Madrid af te zien van uitleveringsprocedure tegen Puigdemont

Carles Puigdemont (rechts) tijdens een persconferentie. ©  AFP

De Raad van Europa heeft Spanje maandag gevraagd om af te zien van de uitleveringsprocedures tegen de Catalaanse politici die in ballingschap in het buitenland leven, onder wie voormalig minister-president van de regio Catalonië Carles Puigdemont, die in België verblijft. De Spaanse regering meldde maandag dat ze dinsdag gratie gaat verlenen aan negen Catalaanse separatistische leiders die in de cel zitten.

cevtBron: BELGA

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde burgeractivisten en voormalige leden van de regionale Catalaanse regering van Carles Puigdemont in 2019 tot 13 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het door Madrid verboden en verguisde onafhankelijkheidsreferendum van 2017. 

De voormalige minister-president van de regio Catalonië, de separatist Puigdemont, liet eerder al weten dat gratie geen oplossing is voor de Catalaanse crisis. “Het is duidelijk dat dit geen politieke oplossing voor het politieke conflict is”, zei Puigdemont vorige week op een persconferentie met de nieuwe separatistische leider van de regio, Pere Aragonès. De gewezen minister-president, die sinds 2017 in ballingschap in België leeft om aan vervolging door het Spaanse gerecht te ontsnappen, komt niet in aanmerking voor de gratie: de regering van Pedro Sanchez wil nog altijd dat hij in Spanje berecht wordt. Hij riskeert 25 jaar gevangenis.

LEES OOK. Spanje verleent gratie aan veroordeelde Catalaanse separatisten, maar niet aan Puigdemont (+)

Aangeboden door onze partners