Carl Nassib komt als eerste actieve American Football-speler uit de kast

Foto: AP

Carl Nassib heeft zich maandag als eerste actieve NFL-speler geout als homoseksueel. Dat deed hij via een bericht op Instagram. In de VS is American Football een superpopulaire sport. “Eigenlijk hoop ik dat video’s zoals deze en het hele coming-outproces ooit niet meer nodig zal zijn.”

“Ik ben in mijn huis hier in West Chester, Pennsylvania. Ik wilde even de tijd nemen om te zeggen dat ik homo ben. Ik was al een tijdje van plan om dit te doen, maar voel ik me nu eindelijk comfortabel genoeg om het luidop te zeggen”, richtte Nassib zich tot zijn fans via Instagram.

“Ik ben een vrij gesloten persoon, dus ik hoop dat jullie weten dat ik dit echt niet doe om aandacht te krijgen. Ik vind vooral dat representatie en zichtbaarheid erg belangrijk zijn. Eigenlijk hoop ik dat video’s zoals deze en het hele coming-outproces ooit niet meer nodig zal zijn. Tot die tijd zal ik mijn best doen om een omgeving te creëren die accepterend en medelevend is’, klinkt het.

Trots

Nassib doneert ook 100.000 dollar, zo’n 84.000 euro, aan het Trevor Project voor de preventie van zelfdoding onder jonge holebi’s in de Verenigde Staten. De NFL en zijn team lieten al verstaan trots te zijn op Nassib. “De NFL is trots dat hij moedig zijn waarheid deelt. Representatie is belangrijk. We delen zijn hoop dat uitspraken zoals die van hem binnenkort niet meer langer nieuwswaardig zullen zijn terwijl we naar volledige gelijkwaardigheid van de LGBTQ+-gemeenschap gaan. We wensen Carl veel succes komend seizoen”, liet de National Football League optekenen in een verklaring.

De eerste

Nassib is op die manier eerste actieve speler bij de National Football League (NFL) die openlijk zegt op mannen te vallen. In 2014 was Michael Sam al de eerste openlijk homoseksuele speler die door de NFL werd geselecteerd, maar hij speelde uiteindelijk nooit een competitiematch. Andere spelers uit de NFL kwamen pas na hun pensioen uit de kast. David Kopay was in 1975 de eerste om dat te doen en inspireerde daarmee verschillende andere sporters om hetzelfde te doen.

AANGERADEN