Dreigende staking op luchthaven nu we op reis vertrekken

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

Bij Brussels Airport Company, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, is er een stakingsdreiging. De vakbonden ACOD Telecom-Vliegwezen en ACV-Transcom protesteren tegen wat zij een verborgen herstructurering noemen. Er is een verzoeningsprocedure opgestart om het conflict nog te ontmijnen. Het begin van de zomervakantie komt in elk geval niet in het gedrang voor reizigers.

“Brussels Airport Company schermt met een positief verhaal van grote investeringen en een nieuwe organisatiestructuur, maar daarachter zit een verborgen herstructurering”, zegt Bjorn Vanden Eynde van ACV-Transcom. Hij hekelt dat werknemers hun functie zouden zien verdwijnen of gedegradeerd zouden worden. “Het kan voor ons niet dat de negatieve impact bij de werknemers terechtkomt”, aldus nog de vakbondsman. Hij wijst erop dat de werknemers eerder al een besparingsplan aanvaardden om de corona-impact op de luchthaven te verzachten. Daarbij vielen er ook al ontslagen.

Verzoeningsvergadering

Dinsdagnamiddag is er bij de luchthavenuitbater nog een bijzondere ondernemingsraad. En ten laatste maandag moet er een verzoeningsvergadering plaatsvinden. Als die niets oplevert, willen de bonden nadien een stakingsaanzegging indienen. Twee weken later zou het dan effectief tot een staking kunnen komen, legt Vanden Eynde uit.

LEES OOK

Nu in het nieuws