Janssen Pharmaceutica bouwt in Zwijnaarde centrum om kankerpatiënten te redden

Zo moet de site er in 2023 uitzien. Foto: IF

Gent / Zwijnaarde -

Janssen Pharmaceutica start nog dit jaar met de bouw van een nieuwe site in Zwijnaarde. Het bedrijf zal er werken aan celtherapie voor kankerbehandelingen. In 2023 moet het productiecentrum zijn afgewerkt.

Op het bedrijventerrein Eiland in Zwijnaarde, tussen de E40 en de E17, moet tegen 2023 een volledig nieuwe site van 26.000 vierkante meter verschijnen. In het productiecentrum dat Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson, zal bouwen, zullen T-cellen worden ontwikkeld voor de behandeling van kankerpatiënten.

Janssen Pharmaceutica bouwt in Zwijnaarde centrum om kankerpatiënten te redden
Foto: Stad Gent

De zogenaamde CAR-T-celtherapie is relatief nieuw maar wel veelbelovend. De behandeling maakt gebruik van het eigen immuunsysteem van de patiënt. Bloedcellen worden afgenomen, aangepast zodat ze kankercellen kunnen vernietigen, en terug in het bloed gebracht.

“Deze boeiende ontwikkeling is een belangrijke mijlpaal in het engagement van Janssen om innovatieve geneesmiddelen naar patiënten te brengen”, zegt Kris Sterkens, CEO van Janssen Pharmaceutica. “Deze belangrijke investering toont onze voortdurende inzet op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en productie in België en Europa.”

Aanwinst voor de regio

Ook andere Europese landen wilden het nieuwe productiecentrum graag binnenhalen, dus de investering is volgens Janssen Pharmaceutica een grote overwinning voor België. In de keuze voor Gent speelden niet alleen de bereikbaarheid en de concrete kost voor de bouw van het centrum een rol, maar vooral ook de aanwezigheid van talent en de kennis en ervaring in biotechnologie, cel- en gentherapie in de regio.

Janssen Pharmaceutica bouwt in Zwijnaarde centrum om kankerpatiënten te redden
Foto: if/Gary S. Chapman

Hoeveel mensen in het nieuwe productiecentrum aan de slag kunnen, staat nog niet vast. In een theoretische schatting was sprake van een duizendtal, maar dat hangt af van het succes van de behandeling.

Om de verkeers- en parkeerdruk op de omgeving zo veel mogelijk te beperken, wordt een mobiliteitsplan opgesteld. Werknemers zullen in shifts werken, waarbij de wissels buiten de klassieke drukke momenten vallen, en zullen ook worden aangespoord om de fiets te nemen.

LEES OOK.Hier wil Janssen Pharmaceutica lab bouwen om levens van duizenden kankerpatiënten te redden

Janssen Pharmaceutica bouwt in Zwijnaarde centrum om kankerpatiënten te redden
Foto: IF
Door Fien Lakiere
AANGERADEN