Billie Eilish onder vuur voor racistisch filmpje van vijf jaar geleden, zangeres excuseert zich: “Moet ervan kotsen dat ik dat gedaan heb”

© Het Nieuwsblad

Zangeres Billie Eilish (19) verontschuldigt zich voor een racistische term die ze uitsprak in een filmpje van vijf jaar geleden dat nu is opgedoken. Ze zegt dat ze zich toen niet bewust was van de betekenis van de beledigende term. “We moeten blijven luisteren en van elkaar leren.”

Tim Van Roey

Een filmpje waarin de Californische zangeres een racistisch woord gebruikt en een Aziatisch accent lijkt te imiteren, verscheen afgelopen maand op TikTok. Eilish playbackt in de video het nummer ‘Fish’ van Tyler, the creator. Daarin komt het woord ‘chink’ voor, een woord dat beschouwd wordt als racistisch scheldwoord. De video veroorzaakte ophef in China, waar fans zelfs zouden pleiten voor een boycot van Eilish. Ze was naar eigen zeggen ‘13 of 14 jaar’ oud toen en wist niet dat de gebruikte term denigrerend was. Op Instagram deelt ze een lange verklaring waarin ze zich verontschuldigt.

 

“Ik ben ontzet en beschaamd en ik moet ervan kotsen dat ik zoiets heb gedaan,” schrijft Eilish. “Behalve in dit liedje had ik nog nooit van dat woord gehoord. Maar mijn onwetendheid en leeftijd waren geen excuus om zoiets kwetsend te doen. Het spijt me.”

Eilish ontkent dat ze in de video een accent zou imiteren. “In de andere video brabbel ik in een verzonnen taal. Dat deed ik als kind soms als ik tegen mijn huisdieren, vrienden en familie sprak. Ik deed absoluut geen taal, accent of cultuur na. (...) Ik heb nooit iemand pijn willen doen. Ik heb altijd hard mijn best gedaan om mijn beroemdheid in te zetten voor inclusie, verdraagzaamheid, tolerantie en gelijkheid. We moeten blijven luisteren en van elkaar leren.”

LEES OOK