Beschuldigde Inge Manderick bekent op de valreep op het moordproces rond Sara Laeremans: “Ik wist ervan”

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Verrassing van formaat op het assisenproces over de moord op Sara Laeremans (21) uit Geel. Inge Manderick (49), die altijd elke betrokkenheid heeft ontkend, is vlak voor de start van de pleidooien tot bekentenissen overgegaan. “Ik heb wroeging. Ik kan het niet meer dragen, het is te zwaar. De kindjes van Sara hebben recht op de waarheid.” Ze gaf toe dat ze wist dat Sara ging sterven, toen haar ex-man Patrice Meesseman (54) en zoon Glenn Meesseman (29) met de trein naar Geel vertrokken. “Het klopt dat er een plan was om Sara te doden.”

Assisenvoorzitter Dirk Thys had na de laatste getuigenverhoren aan Inge Manderick gevraagd of ze nog iets kwijt wilde voor de start van de pleidooien. “Ja, ik wil een bekentenis doen”, zei ze tot ieders verbazing. Ze vertelde dat haar zoon en ex-man op 21 oktober 2017 met de trein naar Geel waren vertrokken om met Sara te praten over de omgangsregeling. “Maar als het niet lukte, konden er erge dingen gebeuren, zoals wat er gebeurd is.”

“Dus u wist dat Sara mogelijk het leven kon laten?”, vroeg de voorzitter, waarop Manderick bevestigend antwoordde. Het plan om Sara te doden was volgens haar ontstaan na de uitspraak van de rechtbank. Die had een tiental dagen voor de feiten beslist dat de kinderen bij Sara gingen verblijven en dat ze om de twee weken een weekend naar Glenn mochten, wat zij moeilijk kon verkroppen. “Ik was inderdaad de eerste om te zeggen dat we daar iets aan moesten doen en dan hebben we het verder besproken.”

“Voelt u zich verantwoordelijk voor de dood van Sara?”, vroeg de voorzitter. “Ik voel me zeker en vast verantwoordelijk. Ik kon hen tegenhouden.” Waarom ze nu tot bekentenissen overgaat? “Ik begin wroeging te krijgen. Ik wil dat de waarheid aan het licht komt. Ik kan het niet meer dragen, het is te zwaar. De kindjes hebben recht op de waarheid.”

Ook de getuigenis van haar dochter Kelly op maandag had een rol gespeeld bij haar beslissing om schoon schip te maken. Manderick bekende dat ze uit woede doodsbedreigingen aan het adres van Sara geuit had, zoals dochter Kelly maandag verklaard had. Dat ze gezegd zou hebben dat Sara haar “verdiende loon” had gekregen, kon Manderick zich niet meer herinneren.

LEES OOK. Zelfs zussen hebben geen goed woord over voor Inge Manderick op moordproces Sara Laeremans: “Dominant, manipulatief en leugenachtig”

Kelly is de kroongetuige op dit proces. Het was haar verklaring die haar ouders en broer achter de tralies deed belanden. Zij hadden haar kort na de feiten verteld wat ze met Sara gedaan hadden. Volgens Manderick klopt alles wat haar dochter daarover vertelde, inclusief dat Patrice Meesseman weet had van het plan én dat hij een dweil tegen de neus en mond van Sara had geduwd om haar te laten stikken.

Meesseman zelf blijft echter ontkennen. “Er was niet echt een plan om Sara te doden, er werden alleen suggesties gedaan. Ik heb de dweil niet gebruikt om haar te verstikken, maar om bloed en schuim van haar gezicht te vegen, nadat Glenn haar gewurgd had. Daar blijf ik bij. Dat is de waarheid.” Ook al wordt hij daar nu door zijn ex-vrouw, zoon en dochter in tegengesproken.

Gelet op de bekentenis van Inge Manderick besloot de voorzitter om de pleidooien over de schuld pas woensdag te laten aanvangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten