‘First dates’ zoekt Vlaamse tieners voor speciale editie

First dates op Eén, waarin singles een afspraakje beleven op restaurant, zorgt al langer voor vonken. Voor een speciale editie gaan de makers nu op zoek naar 16- tot 18-jarigen.

First dates wordt niet enkel door volwassenen, maar ook door jongeren gesmaakt. Niet alleen om te kijken, ook om zich voor in te schrijven: we merken elk seizoen een stijging van het aantal jonge deelnemers”, zegt Lotte Vermeir, verantwoordelijk voor de digitale strategie van de VRT.

Daarom komt er dus een ‘tienerversie’. Hoe de toekomstige jonge deelnemers – van 16 tot 18 jaar – in het leven staan, wat ze zoeken en welk parcours ze al reden, is van weinig belang. “Misschien is het echt hun allereerste date. Mogelijk hebben ze er al enkele achter de rug, met of zonder succes. Of ze zijn gewoon benieuwd wie bij hen zou passen. En net zo goed mikken ze meteen op dé ware”, klinkt het in de oproep.

‘Ouderwets’

Eén is overigens niet de eerste zender die met een spin-off van First dates voor tieners komt. Teen first dates was ook al te zien op het Britse Channel 4. De motivatie daar luidt: jongeren samenbrengen voor een ‘ouderwetse’ date, weg van de druk van allerhande apps en sociale media. Daarom wordt aan het format niet gemorreld. Singles die elkaar niet kennen, worden op restaurant – hier is dat de vertrouwde stek in Mechelen – gematcht voor een gezellige maaltijd. Daarna beslissen ze zelf of ze elkaar terugzien.

LEES OOK. De liefde spatte van het scherm, maar het schattigste duo uit ‘First dates’ werd geen koppel (+)

“De tienerversie leverde in het buitenland al heel relevante verhalen op. Jongeren vertellen over hun toekomst, dromen, de relatie met hun (gescheiden) ouders, over anders zijn en hoe ze daarmee omgaan. Of over hun zelfbeeld of hun eerste partner, noem maar op. Natuurlijk hebben zij ook andere manieren om iemand te vinden en is een afspraakje op restaurant misschien wat atypisch, maar net daarom leidt het tot mooie gesprekken”, aldus Vermeir.

Al zijn die vaak een beetje wennen: een van de conclusies na de uitzendingen op Channel 4 was dat veel jongeren het duidelijk niet gewoon zijn om in het echt te flirten.

Online

De speciale versie van First dates zal te zien zijn op VRT NU. Vermeir: “Dankzij ons onlineplatform kunnen we met Eén content op maat van de jonge doelgroep aanbieden. Want dat zijn ze, de kijkers op VRT NU: 20 procent van hen is jonger dan 25 jaar, en nog eens 20 procent is jonger dan 35. Heel wat programma’s van Eén doen het goed bij jonge kijkers, maar aangezien we voor een groot publiek werken, zijn er weinig titels echt op hun maat gemaakt.”

Inschrijven kan via Een.be/firstdatesteens

Door bpr
AANGERADEN