Hockey krijgt een eigen huis: Red Lions en Red Panthers strijken voortaan neer in Hockey Center of Excellence in Wilrijk

Enkele Lions testen de fitness ruimte in hun nieuwe thuisbasis.

Enkele Lions testen de fitness ruimte in hun nieuwe thuisbasis. © BELGA

‘Zelfs de Nederlanders zijn hier jaloers op.’ Zo klonk het toen dinsdag in Wilrijk het Hockey Center of Excellence officieel geopend werd. Het nagelnieuwe complex - met een kostprijs van zo’n 3 miljoen euro - zal voortaan dienen als hoofdkwartier/trainingscentrum/uitvalsbasis voor de nationale ploegen.

Marc Vermeiren

Boordevol symboliek, die locatie in de Antwerpse zuidrand. Niet alleen ademt de buurt olympische geschiedenis uit, met het Olympisch Stadion op het Kiel achter de hoek, maar speelde ook een van ’s lands eerste hockeyclubs op die plek in het begin van de vorige eeuw zijn thuiswedstrijden. Bijkomende bonus: op dezelfde locatie pakten de Red Lions in 2019 voor volle tribunes de Europese titels. “Dit complex moet een garantie zijn dat België ook op langere termijn zo’n successen kan behalen”, verklaarde bondsvoorzitter Patrick Keusters.

De totale investering bedraagt zo’n drie miljoen euro, een bedrag waaraan de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en de Vlaamse hockeybond bijgedragen hebben. Wat Tubeke voor de nationale voetbalelftallen is, zal dit complex - op iets bescheidener schaal natuurlijk - voor de Red Lions en de Red Panthers moeten worden. Beide teams beschikken over een eigen kleedkamer met ijsbad, over een ‘war room’ voor tactisch overleg en over indoor en outdoor fitness ruimtes. Het complex bevat tevens kiné ruimtes, een spelerslounge, een eetruimte, een grote vergaderzaal en een rust-en studeerruimte. Ook de nationale jeugdteams en de high performance staf van de bond nemen er hun intrek.

Ukkel

Nóg een parallel met het voetbal is dat het hockey evenmin over een nationaal stadion beschikt, dat als vaste thuisbasis dient voor interlands. Omdat dit België is en communautaire gevoeligheden altijd sluimeren, zal dat niet gebouwd worden op de site van Wilrijk, maar in Ukkel.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

AANGERADEN