Minister wil recreatiedomeinen en kustgemeenten besparen van overlast

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Recreatiegebieden en -zones zoals kustgemeenten krijgen versterking in de aanpak van overlast. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) voorziet preventieve maatregelen maar er komen ook repressieve maatregelen.

De voorbije zomers werden in heel wat recreatiedomeinen en in kustgemeenten vandalisme en overlast vastgesteld. De beheerders van de domeinen grepen in waar mogelijk, maar de ministeriële omzendbrief uit 2006 was ontoereikend waardoor ze vaak met de rug tegen de muur stonden en elk domein andere regels had. Minister Verlinden heeft woensdag een nieuwe omzendbrief verspreid die er kwam na een uitgebreide bevraging bij uitbaters van recreatiedomeinen. “Om iedereen veiligheid en een zorgeloze ervaring te garanderen, is het belangrijk dat we preventief al enkele ingrepen doen”, zegt ze. “Niet enkel de ‘ontvangende’ gemeenschap moet actie ondernemen, we gaan ook straathoekwerkers en gemeenschapswachten uit de ‘vertrekkende’ steden en gemeenten inschakelen. We vragen recreatiedomeinen om te werken met een duidelijk parkreglement. Daarnaast is verplichte reservatie een goede tool voor de uitbaters om in te schatten hoe druk het die dag zal worden. We vragen scholen en jeugddiensten te sensibiliseren over het gedrag in recreatieparken en gaan een samenwerking aan met het openbaar vervoer die de verplaatsing van bepaalde groepen kunnen opmerken en signaleren.”

Kamerlid Koen Metsu (N-VA) werkt al lang rond de kwestie. “Al in juli 2020 werd mijn resolutie gestemd, waarin gepleit werd voor een plaatsverbod. Begin dit jaar maakte minister Verlinden de belofte om er werk van te maken, maar blijkbaar was er nog een grootschalig incident nodig om de daad werkelijk bij het woord te voegen. Dat vind ik jammer, maar het belangrijkste is dat onze bevolking en onze recreatiedomeinen een zorgeloze zomer tegemoet kunnen gaan.”

LEES OOK. Elke zomer terroriseren Brusselse jongeren de recreatiedomeinen: bestaat er dan echt geen oplossing? (+)

Repressieve maatregelen

Daarnaast komen er ook repressieve maatregelen, voor wanneer preventie niet voldoende is. “Als het park een parkreglement heeft, kan het mensen een toegangsverbod opleggen bij niet-naleving hiervan”, zegt Verlinden. “De burgemeesters kunnen ook een plaatsverbod van een maand opleggen dat tweemaal kan worden verlengd. En dit wordt vanaf 1 juli vermeld in de ANG waardoor de politie bij controles geïnformeerd is. Tot slot kan de lokale politie, wanneer dit nodig zou blijken, bijstand vragen van de federale politie.”

AANGERADEN