Ex-parlementariër Christian Van Eyken komt voorlopig vrij na veroordeling voor moord, Hof van Cassatie verwerpt straf van 27 jaar cel

Tot verbazing van het hof van beroep van Brussel worden ex-parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia Boigelot woensdagnamiddag vrijgelaten door een beslissing van het Hof van Cassatie. De twee werden vorig jaar veroordeeld tot 23 jaar cel voor de moord op Marc Dellea (45), de toenmalige man van Boigelot. Dit jaar werd de straf zelfs opgetrokken tot 27 jaar. Maar het Hof van Cassatie heeft nu geoordeeld dat het hof van beroep daarbij de rechten van de verdediging met de voeten heeft getreden.

Yves Barbieux

Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot zeggen nog altijd dat zij Marc Dellea (45) - de toenmalige echtgenoot van Sylvia Boigelot, minnares van Christian Van Eyken - niet hebben vermoord in 2014.

Het gerecht daarentegen gelooft hen niet en heeft het intussen gehuwde koppel al tot tweemaal toe schuldig bevonden aan moord. Meer nog: de oorspronkelijke straf van 23 jaar werd enkele maanden geleden zelfs opgetrokken tot 27 jaar cel. Het koppel werd ter zitting aangehouden en meteen naar de gevangenis overgebracht.

Met voeten getreden

Maar waarom hun straf door het hof van beroep werd verzwaard, kon volgens advocaat Laurent Kennes niet door de beugel. En woensdagochtend kreeg hij niemand minder dan advocaat-generaal bij het hof van Cassatie Damien Vandermeersch op dezelfde lijn.

“Toen het hof van beroep de verhoging van de strafmaat motiveerde met de vaststelling dat de beklaagden door de eerste veroordeling niet tot inkijk gekomen waren (en dus beroep hadden aangetekend, nvdr.) en het vertrouwen van de eerste rechter daardoor geschonden hadden, is het in de fout gegaan”, aldus de openbare aanklager.

Na hun tweede veroordeling werd het koppel ter zitting aangehouden. Het afscheid met hun familie viel hen bijzonder zwaar

Na hun tweede veroordeling werd het koppel ter zitting aangehouden. Het afscheid met hun familie viel hen bijzonder zwaar©  BELGA

 

 ©  BELGA

“Het hof van beroep heeft hiermee het vermoeden van onschuld geschonden, dat moet gelden tot er een definitieve uitspraak gevallen is, en dat was op dat ogenblik nog niet het geval. Bovendien heeft het hof van beroep de beklaagden bijkomend gestraft omdat ze hoopten in beroep hun gelijk te halen, wat hun goed recht is.”

Met andere woorden: het hof van beroep heeft in zijn motivatie de rechten van de verdediging met de voeten getreden.

Derde proces

Woensdag viel uiteindelijk de beslissing: Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot worden nog steeds schuldig geacht aan de moord op Marc Dellea, maar er moet een nieuw proces komen in verband met de strafmaat. Dat proces zal gevoerd worden voor het hof van beroep van Bergen.

Intussen bestaat er geen andere mogelijkheid dan de twee schuldigen vrij te laten, aangezien er volgens het Hof van Cassatie voor hen geen straf meer bestaat. Raar maar waar komt er nu dus een derde proces met een zeer eigenaardige achtergrond: een debat over de strafmaat over feiten die de beschuldigden nog steeds ontkennen.

Iets na 20 uur woensdag kwam Van Eyken de gevangenis van Sint-Gillis uitgewandeld. Zijn familie stond hem op te wachten. “Dit is een eerste stap. Maar die vrijlating is niet voor alles. Ik blijf erbij dat ik de feiten niet gepleegd heb. De strijd is zeker nog niet gestreden. Ik weet dat ik voor het hof van beroep in Bergen niet alleen kan hopen op een strafvermindering, maar ook mag vrezen voor een strafvermeerdering”, zei Van Eyken. “Als ze van 23 naar 27 jaar gaan, dan maakt nog drie jaar erbovenop geen verschil meer. Bovendien zijn er ook nog wegen mogelijk om de volledige vrijspraak na te streven. Ik ben bereid daarvoor eventueel naar het hof voor de rechten van de mens te gaan.”

Van Eyken zei dat hij eerst zijn vrouw ging opzoeken, die vandaag de vrouwengevangenis van Vorst mag verlaten. “Daarna zullen we bekijken hoe we ons moeten voorbereiden op wat er ons te wachten staat. Maar eerst tot rust komen.”

LEES OOK. Bijna de maximumstraf voor de haast perfecte moord: ex-parlementslid en echtgenote meteen naar de gevangenis gestuurd (+)

“Psychologisch bijzonder hard”

“Dit is voor ons zeer pijnlijk”, zegt de vader van Marc Dellea. “Het heeft al zeven jaar geduurd alvorens men voor het hof van beroep tot een veroordeling kwam, waarvan wij hoopten dat ze definitief zou zijn. Niet dus. Psychologisch komt dat bijzonder hard aan, het mes wordt met een derde proces weer maar eens in de wonde gestoken. Maar er zit voor ons niets anders op dan te wachten tot er een nieuwe straf wordt uitgesproken. Dat de twee schuldigen intussen op vrije voeten komen, moeten we er maar bijnemen, zeker? Het is al iets dat ze schuldig blijven. Hopelijk kunnen wij met een definitieve straf eindelijk de rust vinden, waar wij al zo lang naar snakken.”

LEES OOK

Nu in het nieuws