Joodse wijken en instellingen willen geen afbouw van bescherming

Bron © BELGA

Foto: Katrijn Van Giel

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) zijn bezorgd over het plan van de federale regering om vanaf september geen militairen meer te voorzien voor de bescherming van burgers en burgerdoelen in de Joodse wijken en voor Joodse instellingen.

Het aangekondigde voornemen om de militairen terug te trekken, verhoogt volgens de Joodse organisaties het dreigingsrisico en versterkt ook het gevoel van onveiligheid bij de Joodse bevolking. “Bovendien is het veiligheidsrisico de afgelopen maanden niet gedaald, wel integendeel. Wat de Joodse wijken en instellingen betreft geldt nog altijd het op één na hoogste veiligheidsrisico, maar ook de spanningen in het Midden-Oosten de afgelopen maanden hebben geleid tot veel antisemitische voorvallen en een verhoogd risico”, luidt het.

Het FJO en het CCOJB hebben nog geen respons ontvangen van de overheden met een concrete, gelijkwaardige oplossing. Ze zijn niet gekant tegen een andere manier van beveiligen dan via de zwaarbewapende militairen. “Als de aanwezigheid van militairen wordt afgebouwd, moet zij tegelijkertijd worden vergezeld met een veiligheidspakket dat minstens evenwaardig is”, luidt het. De organisaties doen daarom een oproep aan de overheid op alle niveaus om de waakzaamheid en de veiligheidsmaatregelen geenszins te verminderen.

AANGERADEN