Parket vraagt gedeeltelijke cassatie van arrest in zaak ex-parlementariër Van Eyken

 

 ©  Olivier Matthys

Bron: BELGA

Advocaat-generaal Damien Vandermeersch heeft het Hof van Cassatie gevraagd om het arrest van het Brusselse hof van beroep in de zaak van ex-parlementslid Christian Van Eyken deels te verbreken. De rechtbank in Brussel had Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia Boigelot veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord. Volgens de magistraat heeft het hof de strafbepaling niet correct beargumenteerd.

Als de rechters het parket volgen, zal de zaak naar een ander hof van beroep verwezen worden, die dan uitsluitend over de straf zal gaan. In afwachting van hun nieuw proces komen de twee vrij.

Het hof van beroep veroordeelde Vlaams ex-parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia Boigelot tot 27 jaar cel voor de moord op de ex-partner van Boigelot, Marc Dellea, in 2014 in Laken. Het hof bevestigde de uitspraak over de schuldvraag, maar verzwaarde de strafmaat, van 23 naar 27 jaar cel. Het hof meende dat de “hoop” dat de twee “hun leven zouden beteren”, zoals de rechter het in eerste aanleg had geformuleerd, “ijdel bleek”.

De magistraat van het Hof van Cassatie stelt nu dat dat argument niet legaal is. Volgens Vandermeersch werd de straf verzwaard omdat de twee beklaagden bij hun standpunt bleven en omdat ze “het vertrouwen van de rechters in eerste aanleg niet waard bleken om hun leven te beteren”. De advocaat-generaal argumenteert dat een beklaagde het recht heeft om niet akkoord te zijn met een uitspraak en om beroep aan te tekenen.

“De rechters hebben afgestraft dat beroep gedaan werd op het recht om zichzelf niet te beschuldigen en om beroep aan te tekenen tegen een uitspraak. Het recht van een verdachte om zijn verdediging te organiseren zoals hij dat wil, wordt hier miskend, en dus gaat het om een schending van de rechten van de verdediging”, aldus de openbaar aanklager.

De hoge magistraat vroeg om het arrest dus deels te verbreken, maar de verdediging zelf ging nog een stapje verder. Advocaat Laurent Kennes vroeg om het gehele arrest te verbreken. De advocaat zei dat er geen afzonderlijk debat was over de schuldvraag en de strafmaat, zoals bij assisen. Het zou voor moeilijkheden zorgen als er een nieuw proces komt over één aspect van de procedure, terwijl de debatten over de twee gingen.

Het Hof van Cassatie nam de zaak in beraadslaging en doet woensdagnamiddag uitspraak.

LEES OOK

Nu in het nieuws