Derde moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen komt niet vrij

Bron © BELGA

Galip Kurum, één van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, komt voorlopig niet vrij. De strafuitvoeringsrechtbank (SURB) had recent beslist dat de man niet in aanmerking kwam voor een voorlopige invrijheidsstelling. Kurum was tegen die beslissing naar het Hof van Cassatie gestapt, maar dat hof zag geen reden om de beslissing van de SURB te verbreken. Eerder werden de twee andere moordenaars, Hassan Iasir en Noureddine Cheikhni, wel onder elektronisch toezicht geplaatst, tot groot ongenoegen van de slachtoffers en de politievakbonden.

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten oppakken. Die drie stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Het hof van assisen bevond hen niet alleen schuldig aan de gewelddadige homejacking waarbij Kitty Van Nieuwenhuysen werd doodgeschoten, maar ook aan de brandstichting van de Peugeot van de familie Saccoor, die ze in Lot gestolen hadden, aan de gewelddadige diefstal van een zwarte Volvo, die ze in Lot achterlieten, en de diefstal van de nummerplaten die op de Volvo aangebracht waren. Het drietal was ook schuldig bevonden aan bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi.

AANGERADEN