Beke wil Qvax inzetten bij inkorting AstraZeneca-termijn

 ©  BELGA

Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is het Qvax-systeem klaar om mensen toe te laten om het interval tussen hun twee AstraZeneca-dosissen terug te brengen van twaalf naar acht weken. Het is volgens de CD&V-minister wel wachten op de duidelijkheid over de leveringen van AstraZeneca. Beke hoopt die duidelijkheid volgende week dinsdag 29 juni te krijgen. Dat heeft hij woensdag geantwoord op een vraag van Open VLD-parlementslid Freya Saeys.

Enkele weken geleden werd beslist om vanaf einde mei de termijn tussen twee AstraZeneca-prikken in te korten van twaalf naar acht weken, om mensen zo sneller een volledige bescherming te bieden. Voor wie al een eerste prik had gekregen, bleef de termijn wel op twaalf weken. Dat betekende dat de termijn voor deels gevaccineerde ouderen en risicopatiënten op twaalf weken bleef staan, waardoor een grote groep pas in juli of augustus volledig gevaccineerd zou zijn.

Minister Beke is al langer voorstander om de termijn voor iedereen in te korten tot acht weken. Volgens de CD&V-minister hangt alles af van de leveringen van AstraZeneca. “Ik hoop daar volgende dinsdag meer duidelijkheid over te hebben”, zo zei hij in de plenaire van het Vlaams Parlement. “Wat ik niet wil doen, is een ongedekte cheque uitschrijven en mensen uitnodigen zonder dat er een vaccin tegenover staat.”

Als de leveringen in orde komen, is het de bedoeling om mensen via Qvax de kans te geven om hun termijn voor de tweede prik in te korten. Het zal gaan om een vrijwillige keuze. “Ik kan me inbeelden dat er ook mensen zijn die intussen een vakantie gepland hebben en zich georganiseerd hebben op die twaalf weken”, aldus nog Beke.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten