Studenten kunnen ook in tweede semester corona inroepen als overmacht

Bron © BELGA

Foto: Jimmy Kets

Studenten kunnen ook in tweede semester van dit academiejaar corona inroepen als overmacht. Eerder werd beslist dat studenten die niet geslaagd zijn voor een vak uit het eerste semester geen leerkrediet zouden verliezen als ze aan alle examenkansen hebben deelgenomen. Die beslissing wordt nu ook uitgebreid naar het tweede semester én voor studenten die gedurende academiejaar veranderden van studierichting. Dat staat in een nieuw coronanooddecreet voor het onderwijs dat woensdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartijen Groen en PVDA onthielden zich.

Het afgelopen coronajaar waren er een paar nooddecreten nodig om de regels in het onderwijs aan te passen aan de coronarealiteit. Woensdag dienden Koen Daniëls (N-VA), Brecht Warnez (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) een nieuw nooddecreet - het achtste intussen - in. “Hopelijk is dit het laatste nooddecreet”, aldus De Gucht.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen studenten ook in het tweede semester corona inroepen als overmacht om leerkrediet terug te vragen. Dat geldt ook voor studenten die van richting zijn veranderd tijdens het jaar. “Zij hebben door die heroriëntatie immers niet de kans om deel te nemen aan de tweede examenkans van een opleidingsonderdeel”, legt Koen Daniëls uit.

“Door studenten die het heel zwaar gehad hebben het voorbije jaar de mogelijkheid te geven om de coronacrisis in te roepen als overmacht, bieden we hen zuurstof en ruimte voor een geslaagde tweede kans”, zegt CD&V-parlementslid Brecht Warnez. Ook volgens Open VLD-parlementslid Jean-Jaques De Gucht wordt met de regeling “gehoor gegeven aan een belangrijke vraag van de studenten zelf”.

Maatregelen die in het verleden in het licht van corona werden genomen, worden ook verlengd. Zo krijgen CLB’s meer tijd om gemotiveerde verslagen op te maken in het secundair onderwijs en wordt de geldigheid van bestaande gemotiveerde verslagen in het basisonderwijs verlengd. In het volwassenenonderwijs wordt de mogelijkheid voor afstandsonderwijs verlengd.

AANGERADEN