Nipte stemming bij ABVV mogelijk ongeldig na telfout

 

 ©  Kristof Vadino

Bron: BELGA

De achterban van de drie vakbonden heeft dinsdag het sociaal akkoord rond onder meer hogere minimumlonen en landingsbanen goedgekeurd. Maar bij militanten van het ABVV zindert de stemming nog na, schrijft de website van La Dernière Heure woensdagnamiddag. Volgens sommigen is er sprake van een fout bij de telling. De stemming was uiteindelijk erg nipt bij de socialistische vakbond: 49,06 procent stemde voor, en 49,01 procent tegen.

“In de tabellen van het ABVV met details van de stemmen, zie je duidelijk dat meer dan 800 tegenstemmen van de jongeren van de Waalse interregionale niet juist geteld zijn. Die zijn verkeerdelijk geteld als onthoudingen”, zegt een vakbondsbron aan La DH. “Dit zorgt intern voor tandengeknars. Ik heb collega’s die gedegouteerd zijn.”

De socialistische vakbond bevestigt aan de Franstalige krant dat er een fout begaan is. Woensdagnamiddag komt het federaal bureau bijeen om de zaak te bekijken. “De resultaten zijn zeer laat binnengelopen, wat de foute telling veroorzaakt zou kunnen hebben”, zegt woordvoerster Aïcha Magha. “Het federaal bureau moet hierover beslissen. Het zou voor ons een catastrofe zijn, maar ja, de stemming zou ongeldig verklaard kunnen worden.”

Na uren vergaderen werd de vergadering geschorst, en er wordt donderdag voortgedaan. Mogelijk zou de stemming ongeldig verklaard kunnen worden.

Zonder goedkeuring van het ABVV is er geen sociaal akkoord. Dat betekent dat alles weer bij de regering terecht komt. Die zit daar niet op te wachten. De socialistische partijen zitten dan opgezadeld met een ontwerpakkoord dat door een deel van hun achterban is verworpen.

LEES OOK

Nu in het nieuws