Vervroegde vaccinatie van Veerle Heeren en haar entourage kost andere CD&V’er de kop: laatste kritische stem de mond gesnoerd

 

 ©  Jozef Croughs

Sint-Truiden -

Is er een verband tussen de uitsluiting van Truiens gemeenteraadslid Carl Nijssens (CD&V) uit zijn eigen fractie en de mogelijke terugkeer van CD&V-burgemeester Veerle Heeren? De timing van de coup de théâtre in Sint-Truiden lijkt geen toeval.

Liliana Casagrande

CD&V-fractieleider Bert Stippelmans vroeg dinsdagavond tijdens een fysieke vergadering aan Carl Nijssens om uit de fractie te stappen. “Dat dook ineens op aan het einde van de fractievergadering, bij de ‘varia’”, zegt Nijssens. “Ik hoorde ineens van Stippelmans dat hij nog een punt over mij persoonlijk wilde behandelen.”

 

Aan Nijssens is meegedeeld dat het vertrouwen weg is en dat de partij hoopt dat hij de eer aan zichzelf houdt. Intussen wordt hij uitgesloten. Hem echt uit de fractie of uit de partij zetten, kan niet zonder procedure. “De reden is voor mij onduidelijk”, zegt Nijssens. “Mij wordt wel aangewreven dat ik te veel met de pers zou praten. Is dat het? Ik weet het niet. Ik blijf in elk geval lid van de fractie, ik blijf bij CD&V. Of zijn er straks dan twee CD&V’s?”

CD&V nationaal was op de hoogte van het lokale manoeuvre in Sint-Truiden. “Maar daar is niet over overlegd. De lokale besturen zijn autonoom”, verduidelijkt partijwoordvoerder Eline Dhaen.

Jef Cleeren

De Truiense fractie heeft, in tegenstelling tot wat het persbericht van CD&V beweert, niet unaniem over de uitsluiting van Nijssens beslist. Raadslid en oud-burgemeester Jef Cleeren was bijvoorbeeld niet op de vergadering aanwezig, en die zou zich erg storen aan het feit dat hij van niets wist. “Hij heeft me woensdag meteen opgebeld”, zegt Nijssens. Ook was er één onthouding. “Ik heb me inderdaad onthouden”, zegt Raymonde Spiritus. “Omdat ik niks van het Trudocs-dossier ken en ik niet stem over iets waar ik niets over weet.” Trudocs is de website die het schandaal rond de vroege vaccinatie van Veerle Heeren en haar entourage uitbracht. CD&V leeft op voet van oorlog met die website, Carl Nijssens niet. Het is dus duidelijk dat de uitsluiting van Nijssens niet losstaat van de vaccinatiesaga.

Nijssens stond bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de tweede plaats. Hij haalde 1.779 stemmen, 300 stemmen meer dan in 2012 toen hij nummer 3 was. Terwijl Veerle Heeren zo’n 700 stemmen verloor. Heeren droeg de gevolgen van een grote stadsvernieuwingsoperatie die was uitgelopen in meer vertragingen en wegenwerken dan de Truienaren konden verdragen. Dat mocht vooral Bert Stippelmans als schepen van Openbare Werken uitzweten. Hij verhuisde dan ook naar ergens halfweg de lijst. Zo werd Nijssens de coming man van CD&V Sint-Truiden, maar dat geluk was van erg korte duur.

Audit Vlaanderen

Nijssens heeft in elk geval genoeg kiezers die zich kunnen roeren over zijn uitsluiting. Op de Facebookpagina van CD&V staan dan ook heel wat negatieve commentaren. Zijn Kaltstellung kan je moeilijk loskoppelen van de terugkeer van Veerle Heeren. De burgemeester heeft zich ziek gemeld tot 15 juli. De kans bestaat dat het tuchtonderzoek dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft geopend naar de rol van Heeren in de vaccinatiesaga dan nog niet is afgerond. “De afspraak is dat ik waarnemend burgemeester blijf tot Heeren terugkomt”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA). “Wanneer dat is, hangt van haar af.”

Audit Vlaanderen zou momenteel nog bezig zijn met personeelsleden te ondervragen. Maar ook als het onderzoek niet klaar is, kan Heeren dus terugkeren. Ze houdt zich al een tijdje erg gedeisd en ging woensdag ook niet in op onze vraag voor een telefonische reactie. Vorige week dook ze plots op Instagram op: ze was bezig met het bereiden van aardbeienjam. Maar blijkbaar was ze niet alleen in eigen keuken actief. “Ze zat op 15 juni ineens in de raadscommissie organisatiebeheersing”, zegt Gert Stas, fractieleider van oppositiepartij Vooruit. “Die ging ironisch genoeg ook over hoe je binnen de stadsdiensten misbruik en fraude het best aanpakt. Dat was weliswaar een digitale vergadering, ze had haar camera en haar micro uitstaan.”

Mond gesnoerd

Met het uitsluiten van Carl Nijssens is zo ongeveer de laatste kritische stem binnen CD&V de mond gesnoerd. Hij was de enige die openlijk vragen durfde te stellen over de vroege vaccinatie van Heeren en haar entourage. De relatie tussen Heeren en Nijssens lraakte verzuurd na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De mandaten waren schaars, dus werden die in stukken gehakt om zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen. Een discussie over een half mandaat in plaats van een volledig, draaide erop uit dat Nijssens ondanks zijn goede score helemaal niets kreeg.

Volgens Stippelmans heeft Nijssens indertijd ook met de socialisten gepraat omdat er in een coalitie met twee partijen in plaats van drie meer schepenambten te verdelen zouden zijn. Nijssens spreekt dat tegen. Ludwig Vandenhove (Vooruit) ook. “Er zijn wel andere CD&V’ers met ons komen praten, maar die waren mogelijk ook gestuurd door de partij”, zegt Vandenhove. “Dat was weliswaar al eind 2017. We stellen trouwens vast dat wij met onze tien zetels nu de grootste partij van Sint-Truiden zijn, want bij CD&V zijn ze blijkbaar nog met negen.”

Nu in het nieuws