751 anonieme graven ontdekt nabij internaat in Canada: “Schokkende vondst”

Bron © BELGA

De eerder gevonden jongeren worden herdacht in Kamloops. Foto: REUTERS

Een inheemse groepering in Canada heeft 751 anonieme graven ontdekt in de buurt van een voormalig internaat in de Canadese regio Saskatchewan. Het zou gaan om de “meest significante vondst tot nu toe”.

De Marieval Indian Residential School, waar de graven na radaronderzoek zouden zijn ontdekt, ligt op zo’n 24 kilometer afstand van de plaats Broadview. Volgens lokale media opende het internaat in 1899 en sloot het de deuren in 1997. Canada telde in de vorige eeuw veel onderwijsinstellingen waar inwonende kinderen soms met harde hand werden opgevoed.

“We vragen niet voor medeleven, maar we vragen om begrip”, zei Cowessess Chief Cadmus Delorme. Zij noemen de ontdekking “afschuwelijke en schokkende vondst”.

Paus sprak pijn uit

Enkele weken geleden werden bij een internaat in Kamloops, waar inheemse kinderen tussen 1890 en 1969 werden ondergebracht, de stoffelijke resten ontdekt van 215 jongeren. Die vondst schokte de Canadezen, die paus Franciscus opriepen zich te verontschuldigen voor het misbruik op de internaten die door de kerk werden gerund voor de federale overheid. Zich verontschuldigen heeft de paus tot nu toe nagelaten, al heeft hij wel zijn pijn uitgesproken. Premier Justin Trudeau zei na de vondst in Kamloops dat het nieuws zijn hart heeft gebroken.

Overblijfselen van meer dan 200 kinderen van originele inwoners van Canada ontdekt

De katholieke kerk bestuurde veel van de internaten die tot het eind van de 20ste eeuw in Canada bestonden en waar inheemse kinderen onder dwang naartoe werden gestuurd. Ongeveer 150.000 kinderen werden daar geïsoleerd van hun familie, taal en cultuur. Doel van de internaten was de kinderen zich te laten aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.

LEES OOK. Massagraf met 215 lichamen ontdekt naast oude “kostschool” voor inheemse kinderen in Canada: “Culturele genocide” (+)

AANGERADEN