Revolutie in het Europese voetbal: UEFA schrapt na 56 jaar regel van uitdoelpunten

 

 ©  AFP

De Europese Voetbalfederatie UEFA schrapt de regel waarbij uitdoelpunten sterker doorwegen, in alle UEFA-clubcompetities vanaf volgend seizoen (2021-2022). Uitdoelpunten tellen dus niet langer “dubbel”. Dat meldt de federatie donderdag in een persbericht.

Vincent Van Genechten

De regel wordt nu vervangen door twee verlengingen van vijftien minuten en eventuele strafschoppen, zouden beide ploegen na de heen- en terugwedstrijden hetzelfde aantal doelpunten gemaakt hebben. Dat was al het geval bij confrontaties waarin beide ploegen evenveel thuis- en uitdoelpunten hadden gemaakt over de twee wedstrijden.

De regel was ingevoerd in 1965 en moest een winnaar aanduiden zouden twee teams in de knock-outfase na de heen- en terugwedstrijden evenveel doelpunten gemaakt hebben.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ongewenst effect

“De kwestie van de afschaffing van de regel is op verschillende UEFA-vergaderingen ter sprake gekomen de afgelopen jaren”, zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “Hoewel er geen unanimiteit was in de standpunten, stelden vele coaches, fans en andere belanghebbenden de eerlijkheid ervan in vraag en drukten ze een voorkeur uit voor het afschaffen van de regel.”

Volgens Ceferin werkt de regel nu niet zoals bedoeld. “In feite ontmoedigt de regel nu de thuisploeg, vooral in de heenwedstrijd, om aan te vallen, omdat ze schrik hebben een doelpunt te slikken dat hun tegenstanders een cruciaal voordeel zou geven. Ook is er kritiek op de oneerlijkheid, vooral in de extra tijd, om de thuisploeg te verplichten twee keer te scoren wanneer de uitploeg een doelpunt maakte.”

De federatie stelt dat sinds het midden van de jaren 1970 het verschil tussen het aantal gewonnen thuis- en uitwedstrijden gestaag is gekrompen, net als het verschil in het gemiddelde aantal thuis- en uitdoelpunten. Volgens de UEFA kan het afgenomen belang van het thuisvoordeel verklaard worden door verschillende factoren, zoals de betere speelveldkwaliteit en een standaardomvang voor de speelvelden. De stadioninfrastructuur is eveneens verbeterd, net als de veiligheidsomstandigheden en de arbitrage. Ook zijn er meer comfortabelere reisomstandigheden, aldus de UEFA.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We kunnen zeggen dat het thuisvoordeel nu niet meer zo belangrijk is als het ooit is geweest”, oordeelt Ceferin. Uitdoelpunten zullen ook niet langer beslissend zijn wanneer twee of meer teams eenzelfde aantal punten tellen in een groepsfase.

LEES OOK

Nu in het nieuws