Braziliaans minister van Milieu kondigt ontslag aan

Bron © BELGA

Ricardo Salles (rechts) met president Jair Bolsonaro. Foto: AFP

De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles heeft woensdag zijn ontslag aangekondigd, een maand na huiszoekingen in zijn kantoren in het kader van een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de illegale uitvoer van hout uit het Amazonegebied.

“Ik heb mijn ontslag aangeboden aan de president (Jair Bolsonaro, red.) en hij heeft dat aanvaard,” zei Salles, een van de meest controversiële ministers van de regering, op een persconferentie.

Salles kondigde ook aan dat hij zou worden vervangen door Joaquim Alvaro Pereira Leite, die al op het ministerie werkte als secretaris voor het Amazonegebied en Milieudiensten.

Op 19 mei werden de kantoren van de 46-jarige Salles doorzocht op verzoek van een rechter van het Hooggerechtshof, die ook de opheffing van zijn bankgeheim eiste.

“Profiteren van corona”

De federale politie onderzoekt momenteel een “belangrijk transnationaal crimineel netwerk voor het vergemakkelijken van houtsmokkel” waarbij “ambtenaren zoals minister Ricardo Salles, andere ambtenaren en bedrijven” betrokken zouden zijn, zei de rechter.

In april veroorzaakte Salles nog een schandaal toen hij tijdens een ministeriële vergadering, terwijl hij niet wist dat hij te horen was, vertelde dat hij wilde profiteren van het feit dat de media focusten op de coronapandemie om de milieunormen te versoepelen.

AANGERADEN