Ook Tim Merlier maakt zijn Tour-debuut: “Ik hoop dat ik in mijn eerste Tour beter kan doen dan Frank Vandenbroucke”

Tim Merlier.

Iets minder in the picture dan ploegmaat Mathieu van der Poel, maar daarom niet minder kanshebber op ritwinst in deze Tour, maakt ook Tim Merlier zijn debuut in de Tour. De sprinter van Alpecin-Fenix wil na ritwinst in de Giro ook scoren in de Tour, maar zal dan naast de andere topsprinters ook nog voorbij Van der Poel en Jasper Philipsen in zijn eigen ploeg moeten.

In de Giro won Tim Merlier meteen de eerste massasprint. In de Tour krijgt hij ten vroegste maandag een eerste kans. In de Giro blonk hij in zijn vel na een hoogtestage in Tenerife. In de aanloop naar de Tour kon Merlier die voorbereiding niet kopiëren, al won hij wel nog de Ronde van Limburg en de Elfstedenronde. “Voor een hoogtestage was inderdaad geen tijd, maar ik heb wel nog een periode in de hoogtetent geslapen om hetzelfde te effect te krijgen, omdat ik in die periode in de hoogtetent sliep, was ik tijdens Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde nog niet op mijn best. Nu is dat goede gevoel terug, al weet ik echt niet wat ik mag verwachten van de massasprints in de Tour. Ik denk dat de treintjes hier meer tot hun recht komen dan in de Giro, wat het misschien minder chaotisch en hectisch maakt.”

Over zijn eigen sprinttrein hoeft Merlier niet lang na te danken. “Mathieu heeft mij al vaker geholpen in vlakke massasprints en zal dat ook nu doen. Als de ploeg mijn kaart trekt, lijkt de volgorde Mathieu - Rickaert - Philipsen mij ideaal.”

Al zal Jasper Philipsen zelf ook wel willen sprinten. “De ploeg heeft een plan en zal op basis van het parcours bepalen wiens kaart ze trekken: die van Mathieu, Jasper of van mij. In het openingsweekend kiezen we twee keer voor Mathieu. Jasper kan beter klimmen dan mij. Wanneer er in de finale een helling in zit, zullen we misschien eerder zijn kaart trekken. Ik weet niet hoeveel kansen ik zal krijgen om voor mezelf te sprinten, maar ik hoop op zoveel mogelijk.”

Ook Tim Merlier maakt zijn Tour-debuut: “Ik hoop dat ik in mijn eerste Tour beter kan doen dan Frank Vandenbroucke”
Foto: BELGA

Idolen

Merlier vindt in de Tour twee van zijn idolen terug in het peloton. “Al van bij de jeugd gold ik als een sprinter en keek ik dus vooral op naar de topsprinters. Ik was fan van André Greipel en Mark Cavendish. Het is fantastisch dat ik in deze Tour tegen hen kan sprinten, maar daar blijft het bij. In de sprint focus ik enkel op mezelf en heb ik ook van niemand schrik.”

Waar Merlier mogelijk wel wat schrik van heeft, zijn de bergetappes. “Ik ben niet de beste klimmer, maar de eerste bergritten van de Giro kon ik vrij goed overleven, dus ik heb er vertrouwen in dat het ook nu wel zal lukken. Dat ik niet bergop kan rijden, betekent ook dat de groene trui totaal geen doel is. Om voor groen mee te kunnen doen, moet je beter zijn in het heuvelwerk en al punten scoren in het openingsweekend.”

Als Merlier de bergen overleeft, wacht hem in Parijs de beloning. Het officieuze WK van de sprinters op de Champs-Elysées. “Ik kijk er echt naar uit om er te kunnen sprinten. De sprint winnen op de Champs-Elysées is mijn grootste droom als renner, al mag die ritzege in de Tour in eender welke stad of dorp plaats vinden.”

Ook Tim Merlier maakt zijn Tour-debuut: “Ik hoop dat ik in mijn eerste Tour beter kan doen dan Frank Vandenbroucke”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Vandenbroucke

Indien Merlier een Tourrit kan winnen doet hij beter dan de overleden vader van vriendin Cameron. Frank Vandenbroucke won in zijn twee deelnames aan de Tour nooit een etappe. Tijdens zijn eerste deelname in 1997 eindigde hij wel twee keer tweede. De eerste keer was in Plumelec, zo’n 180 kilometer naast Brest. “Frank is vooral bekend van zijn exploten in de Vuelta. In de Tour is hem dat nooit echt gelukt... Als ik in mijn eerst Tour beter kan doen dan Frank Vandenbroucke deed, is mijn Tour al meer dan geslaagd.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN