Nuchtere Greg Van Avermaet voor Tour-start: “Ik vind mezelf niet goed genoeg om aan de gele trui te denken”

Foto: BELGA

Het openingsweekend van de Ronde van Frankrijk belooft meteen een spektakel tussen alle kleppers te worden. Ook Greg Van Avermaet ziet voor zichzelf kansen liggen, al blijft hij nuchter. “Ik heb het gevoel dat ik zaterdag over de slotklim kan geraken, maar van ritwinst wil ik nog niet spreken” vertelt Van Avermaet.

LEES OOK. Mathieu van der Poel blikt vooruit op zijn eerste Tour: “Hier ligt een mooie opportuniteit om mijn eerste geel te pakken”

De heuvelachtige rit van Brest naar Landerneau is er direct eentje op het lijf geschreven van renners à la Mathieu Van der Poel, Julian Alaphilippe en Wout Van Aert. “Maar ook klassementsmannen Pogacar, Roglic en Valverde mag je morgen meteen vooraan verwachten” denkt Van Avermaet. “Als ik top ben, kan ik meedoen voor een ereplaats.” Van kopmanschap is er niet echt sprake bij AG2R - Citroën in de openingsrit. “De benen zullen dat bepalen. We zullen elkaar helpen om goed gepositioneerd te zitten aan de voet en dan zal wel duidelijk worden wie er zich het beste voelt om een resultaat te rijden.”

Van de etappe van zondag met aankomst op de Mur de Bretagne heeft Gouden Greg meer schrik. “We mogen elk ons ding doen, maar die rit zal Benoît Cosnefroy beter liggen. Ik werd ooit zesde en eens twaalfde op de Mur de Bretagne, maar toen was ik echt in topvorm. Die klim ligt mij wel, maar voor nu zal het te zwaar zijn.”

Kansen in vroege vlucht

Aan ritwinst durft Van Avermaet in de eerste week van de Tour nog niet te denken. “Ik denk dat ik in goede conditie ben, maar het is toch nog afwachten. De eerste week wil ik gewoon goed doorkomen met misschien enkele mooie resultaten. Ik zou mezelf verrassen mocht ik in het openingsweekend kunnen meedoen voor de overwinning tussen al die kleppers. Op dit moment vind ik mezelf niet goed genoeg om nog maar aan de gele trui te denken.”

Wanneer durft hij dan wel aan ritwinst te denken? Heel veel kansen gaan er niet komen volgens Van Avermaet. “Alles zal afhangen van de situatie in het klassement. De eerste week ga ik waarschijnlijk nog niet mee in een vroege vlucht. Als we over de Alpen zijn en de verschillen in het klassement wat groter worden, wordt het makkelijker om vanuit een vroege ontsnapping mee te doen voor een ritoverwinning.”

“Hoogtekamer bezorgt mij stress”

Na zijn hoogtestage met de ploeg in de Alpen voor de Dauphiné, bleef Van Avermaet dicht bij huis om zich voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk. “Ik ben wel een paar dagen in de Ardennen geweest, maar heb ook veel bij ons in de buurt getraind. Er was niet veel tijd meer om nog ergens anders naartoe te gaan.” Aan slapen in een hoogtekamer doet Van Avermaet niet (meer) mee. “Daar krijg ik stress van. De weinige momenten waarop ik thuis slaap wil ik ook gewoon naast mijn vrouw liggen. Ik heb dat in het verleden ook niet veel gedaan. Ik probeer vooral op goede trainingen te focussen en daar prikkels op te zoeken. Sommige renners zullen daar wel voordeel uithalen, maar voor mij maakt zo’n hoogtekamer niet veel verschil.”

LEES OOK (+). Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) ziet kansen in openingsetappe van Tour de France: “De laatste klim is interessant”

LEES OOK (+). Caleb Ewan houdt een half oog op de groene trui: “Dit kan een goed jaar zijn om ervoor te gaan”

Door Jonas Withouck
AANGERADEN