Derek Chauvin veroordeeld tot 22,5 jaar cel voor moord op George Floyd, ex-agent kan over 15 jaar vrijkomen: “Mijn medeleven aan de familie”

Derek Chauvin (45), de Amerikaanse ex-politieagent die eerder schuldig is bevonden aan de moord op George Floyd, moet voor 22,5 jaar de gevangenis in. De man riskeerde een maximale celstraf van 40 jaar, maar het werd dus een stukje minder. Chauvin nam tijdens de zitting heel kort het woord: “Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie”, zei hij. President Joe Biden noemde de straf “terecht”.

Jens Vancaeneghem

In een rechtszaal in hartje Minneapolis aanhoort Derek Chauvin vanavond zijn straf voor de moord op George Floyd. De zitting begon om 20.30 uur onze tijd en was live te volgen.

Intussen is het al meer dan een jaar geleden dat Chauvin 9 minuten lang op de nek van de zwarte Floyd knielde, met diens dood als gevolg. De zaak veroorzaakte wereldwijde verontwaardiging en protesten onder de slogan Black Lives Matter. Chauvin werd na de feiten ontslagen uit het politiekorps van Minneapolis.

Gianni, dochter van George Floyd, had een videoboodschap voor de rechter.  

Gianni, dochter van George Floyd, had een videoboodschap voor de rechter.  ©  Pool via REUTERS

Het was een volksjury die op 20 april tot de conclusie kwam dat Chauvin ook schuldig was aan moord. Vanavond was het aan een beroepsrechter om de strafmaat te bepalen. Chauvin verblijft momenteel in de streng beveiligde gevangenis van Oak Park Heights en wordt daar afgeschermd van de andere gevangenen.

Hoewel vaststond dat de ex-agent naar de cel moest, was er nog veel discussie over de lengte van zijn straf. Tijdens de zitting vrijdag hielden de familieleden van George Floyd een emotioneel pleidooi om Chauvin de maximumstraf te geven. Zelfs zijn 7-jarige dochter Gianni kwam aan het woord in een videoboodschap. “Ik hou van je en ik mis je”, klonk het. “Vroeger aten we allemaal samen voor het slapengaan en hielp je om mijn tanden te poetsen. Nu ben je er niet meer.”

LEES OOK. Derek Chauvin over de hele lijn schuldig: dit moet je weten

Broer Philonise Floyd verwoordde het zo: “George zal nooit zijn dochter kunnen weggeven bij haar huwelijk. Hij zal nooit haar sweet 16 kunnen vieren. Hij zal haar nooit zien afstuderen. Gianni zal geen enkele persoonlijke herinnering overhouden aan haar vader. Help haar en ons om deze zaak af te sluiten. Geef Chauvin de maximumstraf zonder mogelijkheid om voorwaardelijk vrij te komen of vroegtijdig wegens goed gedrag.”

In het maximale scenario moest Chauvin 40 jaar naar de cel, maar zijn advocaat pleitte voor een voorwaardelijke straf. Het feit dat Chauvin geen strafblad heeft, was alleszins één verzachtende omstandigheid die de advocaat aanhaalde. “Voor dit incident was meneer Chauvin een harde werker die de wet respecteerde”, zei zijn raadsman eerder. “Hij was er zich bovendien niet van bewust dat hij een misdaad aan het plegen was.” Tijdens de zitting probeerde Chauvins advocaat de rechter ervan te overtuigen zich niet te laten leiden door de publieke en politieke druk in zijn uitspraak.

Mensen luisteren naar de live stream van de rechtszaak. 

Mensen luisteren naar de live stream van de rechtszaak. ©  REUTERS

De openbare aanklager vroeg 30 jaar cel, gezien de gigantische impact van Chauvins daden op Floyd, zijn familie en bij uitbreiding de hele natie en zelfs de wereld. “We zijn niet op zoek naar wraak”, zei openbaar aanklager Keith Ellison in The Washington Post. “We kijken naar de ernst van wat er gebeurd is.”

LEES OOK.Na de veroordeling: wat nu met Derek Chauvin?

Chauvin zelf heeft nooit spijt getoond voor de dood van Floyd en nam nooit het woord tijdens zijn proces. Ook deze vrijdag kreeg Chauvin de kans om te spreken in de rechtszaal, en dat deed hij deze keer wel, hetzij heel kort: “Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie. Er komt nog andere informatie in de toekomst en ik hoop dat de dingen jullie gemoedsrust brengen.” Ook zijn moeder Carolyn Pawlenty, sprak zich voor het eerst publiekelijk uit. “Mijn zoon is gereduceerd tot een racist, harteloos en wreed. Dat klopt niet. Mijn zoon is een goed mens.”

Ondanks dat pleidooi besloot de rechter om Chauvin 22,5 jaar naar de gevangenis te sturen. “Ik heb mijn beslissing niet gebaseerd op emoties of de publieke opinie. Mijn job is om de wet toe te passen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten