Propagandamateriaal van IS gevonden bij dader dodelijke mesaanval in Duitse Würzburg

 

 ©  AFP

Hij richtte zich voornamelijk op vrouwen en in de vuilnisbak van de 24-jarige Somalische man, die vrijdagavond drie mensen dodelijk neerstak en vijf mensen verwondde in een winkel in het centrum van het Duitse Würzburg, is propagandamateriaal van IS gevonden. Naast zijn mentale toestand is volgens Duitse media een terroristisch motief dan ook een van de hoofdpistes die wordt onderzocht.

Op blote voeten, met een gezichtsmasker en een mes in de hand, stormde de Somaliër vrijdagmiddag door het centrum van Würzburg en stak willekeurig mensen neer. Het begon volgens informatie van BILD allemaal in een warenhuis, waar hij om een ​​mes vroeg en meteen mensen begon neer te steken.

Bij de aanval in een kledingwinkel, in een bank en op straat vielen vrijdagavond drie doden en raakten minstens vijf mensen ernstig gewond. Twee van hen zouden in levensgevaar zijn. Daarnaast raakte een onbekend aantal mensen ook lichtgewond. Een woordvoerder van de politie kan voorlopig nog geen commentaar geven over de toestand van de overlevende slachtoffers.

“Het had erger kunnen aflopen als moedige voorbijgangers hem niet in de weg hadden gestaan”, zegt federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) in Bild. “Deze onbaatzuchtige inzet van moedige mensen met de inzet van hun eigen leven verdient de hoogste erkenning.”

Motief

In de Duitse deelstaat Beieren worden de vlaggen zaterdag halfstok gehangen, na de mesaanval die vrijdag in Würzburg aan drie mensen het leven heeft gekost. De plaats waar de mesaanval zich voordeed, wordt zaterdag nog altijd afgezet door de politie. Aan de gevel van de getroffen winkel in het centrum van Würzburg hebben mensen bloemen en kaarsen neergelegd. De winkels en cafés in de onmiddellijke omgeving zijn wel heropend.

De dader ligt momenteel gewond in het ziekenhuis, nadat hij door een politieagent werd neergeschoten. De verdachte is een 24-jarige Somalische man, die al ongeveer vijf jaar in Duitsland zou wonen en in een opvangcentrum voor daklozen in Würzburg verbleef. Hij volgde een psychiatrische behandeling. Zijn mentale toestand geldt als een mogelijke verklaring voor de gewelddadige actie, maar er wordt ook onderzocht of er sprake kan zijn van een islamistisch motief.

Volgens Der Spiegel noemt de verdachte zijn daad zijn eigen Jihad. Der Spiegel schrijft ook al dat de politie al in januari een keer een ​​mes van hem moest afnemen. Er zal zaterdag nog een persconferentie volgen waarop meer informatie wordt gegeven. Maar het is nog niet duidelijk wanneer die zal plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten